Ondernemen15 aug '22 14:10

Meeste bedrijven kunnen prijsstijgingen amper doorberekenen

Auteur: ANP

De meeste bedrijven in Nederland kunnen de flinke kostenverhogingen van de laatste tijd niet of maar voor een klein deel doorberekenen. Mede daardoor gaat het ondernemersvertrouwen over een breed front omlaag.

Drukke terrassen in het centrum van Amersfoort.
Drukke terrassen in het centrum van Amersfoort. (ANP / Hollandse Hoogte / Venema Media)

Alles duurder

Een en ander komt naar voren uit gezamenlijk onderzoek van onder meer het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), ondernemersorganisaties en de Kamer van Koophandel (KVK). Sinds de Russische inval in Oekraïne is de inflatie hard opgelopen. Vooral energiekosten rijzen de pan uit, wat voor ondernemers meer kosten met zich mee brengt. Ook veel grondstoffen zijn duurder geworden, mede door logistieke verstoringen.

De helft van de duizenden ondervraagde ondernemers gaf aan deze kostenstijgingen voor een klein deel te kunnen doorberekenen in de prijzen of tarieven aan hun klanten. Bijna 9 procent kan de kostenstijgingen zelfs helemaal niet doorberekenen. Slechts ruim 3 procent slaagde erin de kostenstijgingen volledig op afnemers af te wentelen.

Vooral in de verhuur en handel van onroerend goed, cultuur en sport blijkt het lastig om de prijzen net zo veel op te voeren als de kosten omhoog gaan. Hier zei 80 procent van de ondernemers de kostenstijgingen voor een klein deel of geheel niet door te kunnen berekenen.

Ondernemersvertrouwen afgenomen

De cijfers wijzen verder uit dat het ondernemersvertrouwen in het tweede kwartaal binnen negen van de elf bedrijfstakken is afgenomen, al bleef het sentiment wel overal positief te noemen. In de horeca was de afname het grootst. Ook binnen de groothandel verslechterde de stemming flink. ‘Het ondernemersvertrouwen in de horeca was vorig kwartaal heel stevig en zit enorm ver boven het gemiddelde. Nu is het stevig teruggevallen, maar alsnog zit het boven het gemiddelde van alle sectoren', nuanceert BNR’s huiseconoom Han de Jong.

In de bouw werden bedrijven per saldo juist wat optimistischer. Het vertrouwen is daar over de gehele linie ook het hoogst.

Het eerste halfjaar is uiteindelijk door ruim zes op de tien ondernemers met winst afgesloten. Bijna een tiende maakte verlies en dan was er ook nog een groep die geen noemenswaardige winst of verlies draaide. Maar binnen vrijwel alle bedrijfstakken waren ondernemers overwegend pessimistisch over het verwachte economisch klimaat in de komende drie maanden. Alleen in de cultuursector rekent men wat dat betreft per saldo op verbetering.

Lees terug | Ondernemersvertrouwen stijgt ondanks nijpende personeelstekorten

Toch wil De Jong de cijfers 'een tikkeltje nuanceren'. ‘Als ik ondernemer was, zou ik de enquête ook niet rooskleuriger invullen. Ik denk dat er een negatieve bias is. Maar ik wil de resultaten van de enquête natuurlijk niet in twijfel trekken of de problemen van ondernemers bagatelliseren. Maar je zou wel kunnen zeggen dat verreweg de meeste ondernemers er wél in slagen om in ieder geval een deel van de kostenstijgingen door te berekenen', aldus De Jong.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen