Ondernemen17 aug '22 16:33

Steeds meer ondernemers met financiële problemen

Auteur: BNR Webredactie

Steeds meer ondernemers zitten financieel in zwaar weer. Eind 2021 nam het aantal ondernemers met een betalingsachterstand met maar liefst 20 procent toe in vergelijking met 2020, laat stichting BKR weten.

Het gaat om ondernemers die bij stichting BKR geregistreerd staan met zowel een zakelijk als een consumptief krediet. De stichting meldt dat het aantal ondernemers met zowel een zakelijke lening als een consumptief krediet met 35 procent toenam. In totaal steeg het aantal van 73.000 naar 98.000 ondernemers.

Steeds meer ondernemers zitten financieel in zwaar weer
Steeds meer ondernemers zitten financieel in zwaar weer (ANP / Hans van Rhoon)

Lees ook | Energiebedrijven: 'Mensen krijgen steeds meer moeite met betalen energierekening'

Peter van den Bosch, bestuursvoorzitter van BKR, vreest dat de consumptieve kredieten die ondernemers aangaan afgelost worden met andere leningen. Toch heeft BKR dit niet op de radar gekregen, omdat zakelijke kredieten niet gereguleerd worden en dus niet verplicht geregistreerd hoeven te worden. 'De vraag die rijst is bijvoorbeeld hoeveel betalingsachterstanden op een consumptief krediet worden afgelost door het aangaan van een zakelijk krediet. Zo wordt het ene gat met het andere gedicht', aldus Van den Bosch.

Van den Bosch maakt zich over de ondernemers die deze leningen aan het stapelen zijn, om zo leningen te kunnen aflossen. 'Het probleem wordt dan alleen maar groter. Nu we dit beeld zien, lijkt het erop dat ondernemers op zoek zijn naar geld, wat ze eigenlijk niet kunnen betalen.'

Blinde vlek

Hij stelt dat BKR een belangrijke rol heeft om schulden en overkreditering tegen te gaan. 'Maar zonder volledig overzicht blijft het op het gebied van zakelijke kredieten een blinde vlek.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen