Ondernemen2 sep '22 08:21Aangepast op 15 sep '22 09:16

Ben van Beurden stapt op als topman van Shell

Auteur: BNR Webredactie

Ben van Beurden treedt volgend jaar terug als topman van Shell. Dat meldt persbureau Reuters. Van Beurden is sinds 1 januari 2014 ceo van Royal Dutch Shell.

Volgens Corné van Zeijl. beursanalist van Actiam, heeft Van Beurden het bedrijf door moeilijke tijden gesleept. 'Gezien de omstandigheden heeft hij het goed gedaan, er zijn ceo's bij Shell die het makkelijker hebben gehad'.

Tijdens zijn ambtstermijn hield Van Beurden toezicht op de grootste overname van Shell in decennia en loodste hij het bedrijf door twee grote recessies.

Onder leiding van Van Beurden nam Shell in 2016 het Britse energiebedrijf BG Group over voor 53 miljard dollar. Dat was de grootste overname door Shell ooit. Ook zijn veel activiteiten verkocht om schulden af te lossen.

Lees ook | Ben van Beurden maakt 1 januari plaats voor Wael Sawan

Klimaatneutraal in 2050

Ook zette het bedrijf onder zijn leiding stappen om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen.

Shell heeft een doelstelling om in 2050 volledig klimaatneutraal te zijn. Het bedrijf krijgt evenwel veel kritiek van milieugroeperingen dat het te weinig zou doen om de uitstoot te verminderen. Vorig jaar won Milieudefensie een rechtszaak tegen Shell over het niet snel genoeg verlagen van de uitstoot.

Onder zijn leiding is ook het hoofdkantoor van Royal Dutch Shell bedrijf verplaatst naar Londen. In november vorig jaar besloot Shell daartoe om zo de bedrijfsstructuur te versimpelen. Daardoor verloor het concern wel zijn koninklijke titel Royal Dutch. 'Ik vind dat nog steeds jammer', zegt Van Zeijl.

Tekst gaat verder onder de tweet

Opvolger

De opvolgingscommissie van Shell, onder leiding van voorzitter Andrew Mackenzie, zou volgens Reuters al verschillende keren hebben gesproken om potentiële opvolgers van de 64-jarige Van Beurden te interviewen.

Shell heeft al een shortlist met vier mogelijke kandidaten om de 64-jarige Van Beurden op te volgen. Daarop staan volgens het persbureau onder meer Wael Sawan en Huibert Vigeveno, beiden al werkzaam bij Shell.

Image
(ANP / AFP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen