Ondernemen2 sep '22 11:36Aangepast op 29 sep '22 13:57

Aluminiumfabriek stilgelegd door torenhoge energieprijzen

Auteur: BNR Webredactie

Aluminiumfabriek Aldel legt de productie van de fabriek bij Delfzijl tijdelijk stil. De aluminiumsmelter spreekt van een 'noodzakelijk' besluit vanwege de 'torenhoge energieprijzen en een gebrek aan overheidssteun'.

(Aldel.nl)

Dat meldt het bedrijf in een persbericht op de website. Het besluit is genomen in overleg met de ondernemingsraad en andere betrokken partijen. De fabriek wordt in een 'waakvlamstand' gezet. Door de productie gecontroleerd stil te leggen moet het mogelijk zijn snel weer op te starten wanneer de omstandigheden verbeteren. Er werken ongeveer tweehonderd mensen bij de fabriek.

Lees ook | Bedrijven leggen productie stil door hoge energieprijzen

Dreigend faillissement

Het bedrijf verkeert al langer in zwaar weer. Eind vorig jaar moesten al zo'n 120 mensen vertrekken bij Aldel toen directeur Chris McNamee het bedrijf overnam van de Amerikaanse investeringsmaatschappij York Capital. Met die overname werd toen een dreigend faillissement afgewend. Ook toen speelden hoge energieprijzen het bedrijf parten.

Nyrstar

Eerder deze week ging de Brabantse fabriek van zinksmelter Nyrstar voor onbepaalde tijd op de zogenoemde waakvlam. Dat besluit werd eerder deze zomer al aangekondigd. 'De situatie wordt voortdurend geëvalueerd', stelde het bedrijf destijds.

Ook buiten Nederland gaan bedrijven tijdelijk dicht. Vooral voor aluminiumbedrijven is het momenteel niet rendabel om te produceren omdat ze meer aan stroom kwijt zijn dan het geproduceerde metaal opbrengt, rekenen analisten van marktonderzoeker en kredietbeoordelaar Scope voor. Ook een aluminiumproducent in Slowakije heeft zijn fabriek stilgelegd terwijl fabrieken in Spanje, Noorwegen, Roemenië en Montenegro de productie hebben teruggeschroefd.

Lees ook | 'Duizenden bedrijven bedreigd door energiecrisis'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen