
Binnen de detailhandel zien met name boekhandels, tuincentra en kleding-, dieren- en speelgoedwinkels de loonkosten hard stijgen. In die branches moet tot de helft van de medewerkers een hoger salaris krijgen, omdat ze nu het minimumloon verdienen of net daarboven.
Ook de horeca, die nog herstellende is van de coronacrisis, wordt geraakt door de loonsverhoging. Het hogere minimumloon kost een gemiddelde horecaondernemer meteen zo'n 600 euro per maand extra, verwacht Giel Schikhof, specialist arbeidsverhoudingen bij Van Spaendonck. Maar de verhoging werkt ook door in de lonen daarboven, waarschuwt hij.
'Mensen die niet profiteren van de verhoging van het minimumloon zien ondertussen dat collega's meer gaan verdienen.' Zij proberen vervolgens bij hun baas ook een hoger salaris af te dwingen, denkt Schikhof. 'Dat drijft de loonkosten nog verder op.'
Onbetaalde rekeningen
Het kabinet wil met een verhoging van het minimumloon de lagere inkomens helpen om rond te komen in tijden van hoge inflatie, bleek uit uitgelekte plannen. Werkgevers vragen zich af hoe ze dat moeten gaan betalen nu ook hun energiekosten fors oplopen. Steeds meer ondernemers kunnen hun rekeningen niet meer betalen, zo ontdekte BNR eerder.
Branchevereniging Inretail vreest dat winkeliers in 'grote problemen' komen en waarschuwt dat de maatregel het koopkrachtprobleem niet oplost, maar juist leidt tot hogere prijzen. De sector pleit ervoor om de belasting op arbeid te verlagen zodat werknemers netto meer overhouden.
En ook Koninklijke Horeca Nederland vindt het oneerlijk dat het kabinet ervoor kiest om de rekening voor een groot deel bij mkb-ondernemers te leggen. De lasten moeten eerlijker worden verdeeld, vindt voorzitter Robèr Willemsen.
Haasje-over-effect
In totaal ziet ongeveer 15 procent van de werknemers in het mkb zijn loon stijgen. 'Het gaat vaak om relatief eenvoudige banen waar veel studenten of mensen met een lage opleiding werken', merkt Schikhof. 'Het voordeel van deze maatregel is dat werknemers netto iets meer te besteden hebben, waardoor ze bijvoorbeeld makkelijker de hogere energiekosten kunnen betalen.'
Maar de vraag is of werknemers er daadwerkelijk op vooruit gaan. 'Werkgevers zullen de gestegen loonkosten ongetwijfeld een-op-een doorberekenen aan hun afnemers.' Daardoor krijg je volgens Schikhof een haasje-over-effect. 'Het remt de inflatie zeker niet af.'