Ondernemen23 sep '22 14:07Aangepast op 23 sep '22 16:37

Hoogleraar: Tijdelijk terugtreden Jumbo-topman verstandig

Auteurs: Mark van Harreveld en BNR Webredactie

Jumbo-topman Frits van Eerd is tijdelijk teruggetreden als algemeen directeur van supermarktconcern Jumbo. Een verstandig besluit, vindt hoogleraar Strategie en transformatiemanagement Annemieke Roobeek van de Businessuniversiteit Nyenrode. 'Ik denk dat het voor hemzelf ook veel beter is om even te reflecteren van: hoe moet ik nu verder?'

In een persbericht schrijft Jumbo: 'Na zorgvuldig overleg met zijn familie en de Raad van Commissarissen heeft Frits van Eerd besloten tijdelijk terug te treden als algemeen directeur van Jumbo. Dit is in het belang van Jumbo en maakt het ook mogelijk voor Frits om zich volledig te concentreren op zijn persoonlijke situatie.' Hoogleraar Roobeek vindt dat de Raad van Commissarissen een verstandig besluit heeft genomen 'dat het een tijdelijke time-out bekendmaakte'. 'Ik denk dat je als CEO niet goed kan functioneren wanneer je nét zo uit de gevangenis komt en ik denk dat het voor hemzelf ook veel beter is om even te reflecteren van: hoe moet ik nu verder?'

Desgevraagd denkt de hoogleraar niet dat de arrestatie van de topman het concern imagoschade heeft berokkend 'want mensen blijven gewoon hun boodschappen doen, maar het blazoen wordt wel beschadigd en daarom is het ook hele verstandig wanneer het boegbeeld, de CEO, zich terugtrekt, ook al is dat tijdelijk'. Overigens sluit ze niet uit dat 'er een andere beslissing later komt'.

Volgens de hoogleraar heeft Van Eerd wel wat uit te leggen, ze denkt immers niet dat het OM over één nacht ijs gaat en vooraf het nodige bewijs zal hebben verzameld.

Lees ook | Jumbo-CEO Van Eerd weer vrij, hoofdverdachte nog vast

Van Eerd werd 13 september opgepakt in verband met een omvangrijk witwasonderzoek, en werd zondagmiddag weer vrijgelaten. Hij blijft verdachte in de zaak, zo geeft het OM aan. De hoofdverdachte, een 58-jarige man uit de gemeente Aa en Hunze, zit nog wel vast. In totaal zijn tijdens de inval 9 mensen aangehouden.

Podcast | Jumbo: Van Supermarkt naar Supermacht


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen