Ondernemen27 sep '22 14:28Aangepast op 27 sep '22 17:20

Ondernemers die coronasteun moeten terugbetalen onbereikbaar

Auteurs: Hidde van Slooten en ANP

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland heeft moeite met het terugvorderen van te veel betaalde coronasteun van ongeveer 2000 ondernemers. Zij reageren niet op mails, brieven of telefoontjes over het geld. De uitvoeringsorganisatie draagt de vorderingen dit jaar over aan het Centraal Justitieel Incasso Bureau.

2000 ondernemers die coronasteun moeten terugbetalen onbereikbaar.
2000 ondernemers die coronasteun moeten terugbetalen onbereikbaar. (ANP / Jeffrey Groeneweg)

De RVO was tijdens de coronacrisis verantwoordelijk voor de uitbetaling van de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). Ondernemers die veel omzet verloren door lockdowns kregen daarbij een deel van de vaste lasten vergoed door de overheid.

Barry Velders van de RVO vertelt dat het gemiddeld om twaalfduizend euro schuld gaat per ondernemer. 'Er zitten echter ook enkele ondernemingen tussen met een schuld van meer dan een ton.'

De RVO wil de ondernemingen voornamelijk bereiken om hen te helpen. 'We willen maatwerkafspraken met ze maken en kunnen ook soms uitstel krijgen, maar we moeten ze wel bereiken. Het is ook oneerlijk naar alle mensen die wel keurig betaalt hebben. Tenslotte gaat het ook om overheidsgeld, wat van ons allemaal is,' legt Velders uit.

Lees ook | Bedrijven maken meer winst in tweede kwartaal

Van de 420.000 bedrijven die deze financiële hulp kregen, moeten er ongeveer 55.000 bedrijven geld terugbetalen omdat hun daadwerkelijke omzetverlies lager uitviel dan vooraf geraamd. De RVO zegt ondernemers die steun moeten terugbetalen minimaal zes keer te benaderen voordat de vordering wordt overgedragen aan het CJIB.

Met de 2000 vorderingen die naar het incassobureau gaan is een bedrag van 25 miljoen euro gemoeid. In totaal staan er nog 31.387 terugbetaalverzoeken van de RVO open, voor een bedrag van 407,9 miljoen euro. Er zijn 15.700 betalingsregelingen afgesproken voor een bedrag van 180 miljoen euro.

Lees ook | Overheid wees onterecht coronasteun voor groep starters af


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen