Ondernemen26 sep '22 13:56

Milieudefensie wil klimaatverantwoordelijkheid van accountants

Auteur: Jorn Lucas

Milieudefensie wil dat accountants meer doen om klimaatverandering tegen te gaan. De organisatie heeft de vier grote accountantskantoren een brief gestuurd waarin ze worden gewezen op hun verantwoordelijkheid. 'We zitten in een klimaatcrisis, iedereen moet verantwoordelijkheid nemen en accountants hebben daarbij een speciale rol', zegt directeur Donald Pols van Milieudefensie.

De brief is verstuurd naar KPMG, Deloitte, PwC en EY. Deze accountantskantoren controleren de boeken van 29 in Nederland gevestigde bedrijven die sterk bijdragen aan de uitstoot van broeikasgassen die volgens klimaatwetenschappers leiden tot de steeds snellere opwarming van de aarde. Onder deze bedrijven bevinden zich bijvoorbeeld ING, Ahold, Schiphol en BAM.

Luister ook | BNR's Big Five - Vergroening | Donald Pols

Volgens Milieudefensie moeten accountants klimaatverandering aanmerken als kernpunt in de controle van de jaarrekening van deze bedrijven. 'De accountant kan niks afdwingen, maar kan wel informatie aan bestuur en aandeelhouders geven over risico's. Daar moet op worden geacteerd. En als de accountant dat niet doet, dan is de accountant daar straks verantwoordelijk voor.'

Tekst gaat verder onder de tweet

Shell

Die bedrijven op de zogenaamde 'hitlist' van Milieudefensie doen niet alleen te weinig om de klimaatdoelen van Parijs te halen, maar zouden ook een maatschappelijke taak hebben. 'Ze komen in de problemen als ze niet hun bijdrage leveren aan het wereldwijde klimaatdoel om de opwarming onder de 1,5 graad te houden.'

Dat bedrijven hier ook aan moeten meewerken, werd in mei vorig jaar bevestigd door de rechtbank in Den Haag. De rechters oordeelden dat klimaatverandering een bedreiging is voor de mensenrechten en veroordeelde Shell tot het verlagen van de uitstoot die het veroorzaakt. In 2030 moet die met 45 procent zijn verminderd. Dat geldt zowel voor de eigen activiteiten van Shell als voor de indirecte CO2-uitstoot door het gebruik van de brandstoffen die Shell verkoopt. Op dat laatste punt is de uitspraak wel iets zachter, want daar gaat het om een inspanningsverplichting.

Lees ook | Milieudefensie dwingt grote vervuilers klimaatplan te formuleren

EY springt eruit

Juist in het geval van Shell is Milieudefensie overigens wel te spreken over het werk van accountant EY. Die gaf al het goede voorbeeld door de financiële gevolgen van klimaatverandering als kernpunt te benoemen. De accountant zag nog te weinig concreet beleid waarmee het olie- en gasbedrijf zijn uitstoot in 2050 naar netto nul wil terugbrengen. 'Deze accountant heeft een belangrijk signaal afgegeven; het is nu tijd dat vakgenoten gaan volgen', aldus Pols.

Milieudefensie wil dat accountants meer doen om klimaatverandering tegen te gaan
Milieudefensie wil dat accountants meer doen om klimaatverandering tegen te gaan (ANP / ANP)

Milieudefensie wijst er in de brief op dat bedrijven door klimaatverandering én regelgeving mogelijk versneld bepaalde bezittingen moeten afschrijven. Daarnaast zou het kunnen dat door toenemend bewustzijn over de grote gevolgen van klimaatverandering 'de vraag naar producten en diensten van de ondernemingen waarvan u de jaarrekening controleert zal gaan afnemen', waarschuwt de organisatie. 'Hoe langer deze bedrijven stil blijven zitten, hoe groter de mogelijke effecten zijn.'

Accountants welwillend

Accountantskantoor PwC is het eens met Milieudefensie, bedrijven zouden in hun jaarrekeningen duidelijker moeten rapporteren over de impact van klimaatverandering. Veel organisaties spreken wel veelbelovende klimaatambities uit, maar over de financiële consequenties daarvan is in de jaarrekening vaak nauwelijks iets te vinden. Dat moet beter, vindt PwC. Ook Ernst & Young (EY) ziet 'dat er nog verbetermogelijkheden zijn'.

'Een stevige en aanjagende rol van onze accountants om dit naar een hoger niveau te brengen is van maatschappelijk belang', beaamt PwC-bestuurder Wytse van der Molen. 'De vrijblijvendheid over het doorgronden en doorvertalen van klimaatrisico’s en -ambities moet eraf', voegt hij eraan toe. Tot nu toe is de gewenste transparantie over klimaatrisico's slechts in 8 procent van de jaarrekeningen aanwezig, becijfert het grote accountants- en adviesbureau.

PwC laat weten dat het vanaf dit boekjaar alle door haar gecontroleerde organisaties 'uitdaagt' om 'transparant en duidelijk de impact van klimaatverandering in de jaarrekening toe te lichten'. Bij een aantal grote klanten is het kantoor daar vorig jaar al mee begonnen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen