Ondernemen20 okt '22 12:32

Comeback bij Centric weer nieuw hoofdstuk in Sanderink-soap

Auteur: Hidde van Slooten

De omstreden Twentse ondernemer Gerard Sanderink keert terug als de bestuursvoorzitter van IT-bedrijf Centric. Vorig jaar maakte het IT-bedrijf nog bekend dat Sanderink al zijn bestuurstaken moest neerleggen, vanwege de aanhoudende onrust rond zijn persoon.

Gerard Sanderink keert terug als bestuursvoorzitter bij het IT-bedrijf Centric. Opmerkelijk omdat hij vorig jaar was teruggetreden op aandringen van de klanten wegens aanhoudende perikelen rondom zijn persoon en lopende conflict met zijn ex Birgitte van Egten.
Gerard Sanderink keert terug als bestuursvoorzitter bij het IT-bedrijf Centric. Opmerkelijk omdat hij vorig jaar was teruggetreden op aandringen van de klanten wegens aanhoudende perikelen rondom zijn persoon en lopende conflict met zijn ex Birgitte van Egten. (ANP / Arie Kievit)

Het FD maakte een podcastserie over de Sanderink-affaire. Die kan je hier beluisteren.

'De medewerkers zijn in schock', vertelt Stijn van Gils, FD-journalist en maker van de podcast 'Achter gesloten deuren'. 'Het is opmerkelijk dat de persoon waar zoveel discussie over is weer formeel aan het roer komt te staan. Er loopt nota bene een vooronderzoek van het OM, waarbij gekeken wordt of er ingegrepen moet worden bij het bedrijf.'

Beslaglegging

'Sanderink moest onder andere weg vanwege zijn klanten. Zij waren de perikelen zat rond zijn persoon. Hij is namelijk in een langlopend conflict verwikkeld met zijn ex Brigitte van Egten, waar het bedrijf ook bij betrokken is geraakt en waar zij ook formeel medewerker van was', legt Van Gils uit.

'De druppel was destijds dat er bewijsbeslag bij hem gelegd werd. Tijdens deze beslaglegging is de inhoud van zijn telefoon gewist. Dat is een potentieel strafrechtelijk delict', merkt Van Gils op.

Lees ook | Sanderink-soap duurt voort: complete top IT-bedrijf Centric stapt op

Sinds het conflict is de omzet van het bedrijf afgenomen en zijn belangrijke klanten vertrokken. 'Onder andere De Nederlandsche Bank heeft de samenwerking opgezegd, maar meer bedrijven vertrekken stilletjes aan, zoals ASML. De klanten noemen de onrust rondom Sanderink vaak niet als formele reden, maar achter de schermen laten ze mij weten dat het wel meespeelt in de beslissing', zegt Van Gils.

De onrust rondom Sanderink duurt voorlopig nog voort volgens van Gils. 'Zijn ex Van Egten wil nog een schadevergoeding, maar die procedure loopt nog. Ook bij een van zijn andere ondernemingen, het bouwbedrijf Strukton loopt er nog een onderzoek. Er zouden steekpenningen zijn betaald bij een project in Saoedi Arabië.'

Lees ook | 'Advocaat Sanderink misbruikte rekening voor smaad'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen