Ondernemen20 okt '22 20:54

OM dreigt naar rechter te stappen: Sanderink moet terugtreden als Centric-topman

Auteur: ANP

Justitie roept de veel besproken miljonair Gerard Sanderink op toch niet nog eens topman te worden bij zijn bij zijn IT-bedrijf Centric. Volgens het Openbaar Ministerie zou dat de onrust, die al heerst binnen het bedrijf, nog erger maken. Tot maandag krijgt hij de kans om de wisseling aan de top van Centric terug te draaien, anders stapt het OM naar de Ondernemingskamer.

Nederland, Gouda 9 juni. 2022. Centric Hoofdkantoor, IT bedrijf in Gouda. De complete uitvoerende directie van IT-bedrijf Centric is opgestapt na een conflict met eigenaar Gerard Sanderink
Nederland, Gouda 9 juni. 2022. Centric Hoofdkantoor, IT bedrijf in Gouda. De complete uitvoerende directie van IT-bedrijf Centric is opgestapt na een conflict met eigenaar Gerard Sanderink (ANP / Peter Hilz)

Het OM deed de afgelopen maanden al verkennend onderzoek bij Centric. De reden daarvoor waren aanhoudende berichten over onrust binnen het bedrijf. De IT-onderneming heeft maatschappelijk belang omdat het ook veel IT-projecten voor de overheid verzorgt. Samen met het bestuur, de ondernemingsraad en Sanderink als eigenaar probeerde justitie uit te zoeken wat nodig is om de verhoudingen binnen het bedrijf weer te herstellen.

Lees ook | Comeback bij Centric weer nieuw hoofdstuk in Sanderink-soap

Woensdag werd bekend dat Sanderink, die ruim anderhalf jaar geleden de dagelijkse leiding bij Centric uit handen had gegeven, per direct zijn oude taken weer oppakt. Twee andere bestuurders zijn teruggetreden. Daarmee zijn volgens het OM de inspanningen van de afgelopen maanden voor niks geweest. Daaruit zou blijken dat het bedrijf zelf onvoldoende in staat is om de rust te herstellen.

'Het OM concludeert daarom dat het aangewezen is de Ondernemingskamer te verzoeken om te beslissen of, en zo ja, welke maatregelen nodig zijn om de stabiliteit en continuïteit van Centric te waarborgen', staat in een verklaring. De Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam is er speciaal voor rechtszaken binnen het bedrijfsleven.

Ruzie met ex

Sanderink was de afgelopen jaren veel in het nieuws door een hoog oplopende ruzie met zijn voormalige geliefde Brigitte van Egten. Hij zette haar aan de kant nadat hij bevriend was geraakt met Rian van Rijbroek, een zelfverklaarde cyberdeskundige. Kenners hebben twijfels bij haar beweringen. Sinds Van Rijbroek in Sanderinks leven is, vecht hij een vete uit met Van Egten. Daarin heeft hij meerdere keren ongelijk gekregen, maar hij heeft zich vaker niks aangetrokken van de vonnissen. Ook Centric werd betrokken bij meerdere civielrechtelijke procedures rondom de privézaken van Sanderink.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen