Ondernemen27 okt '22 16:44Aangepast op 31 okt '22 10:15

Golf aan faillissementen verwacht; Nederland koploper

Auteur: ANP

Het aantal faillissementen in Nederland gaat volgend jaar waarschijnlijk stijgen. Uit onderzoek van kredietverzekeraar Allianz Trade blijkt dat de hoeveelheid bankroeten naar verwachting met 58 gaat oplopen. Daarmee is Nederland koploper in het onderzoek.

Foto: ANP
Foto: ANP

Wereldwijd rekent de kredietverzekeraar op een toename van negentien procent. Dit jaar was het aantal faillissementen al met tien procent gestegen. Dit komt door hogere energieprijzen, maar ook doordat er geen coronasteun meer is. Door de coronasteun waren er een stuk minder faillissementen.

Lees ook| Aantal faillissementen stijgt, 'geen reden tot paniek'

'Nederland is als open exportland altijd ultragevoelig voor internationale ontwikkelingen. De neergang van de economie komt hierbij hard aan,' zegt risicodirecteur Johan Geeroms van Allianz Trade. Volgens hem kunnen er ook vraagtekens gezet worden bij de overheidssteun in Nederland. 'Veel MKB-bedrijven klagen over de effectiviteit.'

Volgens Geeroms speelt corona ook mee in het aantal faillissementen. 'Een groot aantal bedrijven moet hun coronaschulden terugbetalen. Bijna 300.000 ondernemers hebben samen een schuld van ruim 19 miljard euro.'

Lees ook| DNB-baas: energiesteun voor iedereen is onverstandig

Allianz Trade is niet de eerste die een faillissementsgolf voorspelt. Eerder deed kredietverzekeraar Atradius al een soortgelijke voorspelling. Atradius gaf aan dat volgend jaar waarschijnlijk driekwart meer bedrijven het niet zouden gaan redden. Dat zou erop neerkomen dat er volgend jaar 4100 bedrijven failliet gaan.

Lees ook| Kredietverzekeraar Atradius verwacht golf aan faillissementen


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen