Ondernemen23 nov '22 10:39

'Oordeel over Ubo-register betekent direct einde privacyschending van ondernemers'

Auteur: BNR Webredactie

Volgens het Europees Hof van Justitie mag het Ubo-register niet meer openbaar toegankelijk zijn. In Nederland moeten alle ondernemingen de eigenaren en personen met zeggenschap verplicht melden bij dit register, wat vervolgens door iedereen is in te zien. Een ernstige schending van de privacy, oordeelt het hof.

Volgens Otto Volgenant, partner bij Boekx advocaten, heeft deze uitspraak verregaande gevolgen voor 'honderdduizenden ondernemers in Nederland. 'Het register zal op heel korte termijn niet meer beschikbaar zijn. En dat betekent een einde aan deze privacyschending.'

Lees ook | 'Minister Kaag in de fout met eigen anti-witwasregels'

Het ubo-register maakt inzichtelijk welke personen eigenaar zijn van een bedrijf en daar zeggenschap over hebben. 'Je kon van je buurman of van vaders van klasgenoten van je kinderen zien welke belangen zijn hebben in bepaalde bedrijven', zegt Volgenant.

Het doel van het register, dan in 2020 is opgezet, was was enerzijds het bestrijden van witwassen en anderzijds de financiering van terrorisme tegengaan. 'Maar daar heeft de overheid al veel bevoegdheden voor. De Fiod heeft vergaande mogelijkheden om onderzoekt te doen, en hoeft echt niet in het Ubo-registeren hiervoor te kijken.'

Kamer van Koophandel

Volgens Volgenant geeft de uitspraak aan dat Europese rechter veel waarde hecht aan privacy. 'Regels die de privacy schenden kunnen dus weer van tafel als een de hoogste rechter dat noodzakelijk vindt.' Op grond hiervan zou volgens de advocaat ook heel kritisch gekeken kunnen worden naar de adresgegevens van veel ondernemers in het register van de Kamer van Koophandel.

Tekst gaat verder onder de tweet

Het schrappen van het openbare register is goed nieuws voor de privacybelangenorganisatie Privacy First, schrijft Tweakers. Die had eerder een rechtszaak aangespannen, waarin de organisatie eiste dat het Ubo-register in Nederland wordt stopgezet.

Ondernemers

Volgens Hans Biesheuvel van Ondernemend Nederland is het schrappen van de openbare toegankelijkheid van het Ubo-register een 'grote opluchting' voor ondernemers. 'Ik ben voor maatregelen om witwassen en fraude tegen te gaan, maar de vraag is of je daar zo'n openbaar toegankelijk register voor nodig hebt. Het doel heiligde de middelen, en gelukkig heeft het Europese Hof van Justitie daar nu een streep door gezet.'

Dat het Ubo-register verder wel blijft bestaan, is voor Biesheuvel geen bezwaar. 'Ik heb er geen bezwaar tegen als de Belastingdienst en toezichthouders vanuit Justitie voor dit soort onderwerpen het register nog in mogen zien. Het ging echt om die openbare toegankelijkheid, omdat er bijvoorbeeld ook je woonadres in staat. Via de Kamer van Koophandel kan je de jaarrekening van bedrijven opvragen, dus dan weet je ook wat iemand waard is. Dat voelde heel bedreigend aan.'

Volgens het Europees Hof van Justitie mag het Ubo-register niet meer openbaar toegankelijk zijn. In Nederland moeten alle ondernemingen de eigenaren en personen met zeggenschap verplicht melden bij dit register, wat vervolgens door iedereen is in te zien. Een ernstige schending van de privacy, oordeelt het hof.
Volgens het Europees Hof van Justitie mag het Ubo-register niet meer openbaar toegankelijk zijn. In Nederland moeten alle ondernemingen de eigenaren en personen met zeggenschap verplicht melden bij dit register, wat vervolgens door iedereen is in te zien. Een ernstige schending van de privacy, oordeelt het hof. (ANP / Peter Hilz)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen