
Hoe winkels het personeelstekort precies te lijf gaan loopt uiteen. 'Ketens besluiten soms om een filiaal te sluiten en medewerkers te spreiden over andere winkels', legt Paul te Grotenhuis van Inretail uit. 'Het gebeurt ook dat een winkel op bijvoorbeeld maandag en dinsdag dicht blijft.'
Primark kiest ervoor zijn deuren later te openen, laat een woordvoerder aan BNR weten. 'Daarnaast hebben we een deel van de paskamers in onze winkels gesloten, om een betere bezetting te hebben bij onze kassa's en op de winkelvloer.' Ook Praxis moet noodgedwongen de openingstijden wijzigen. Hier sluit een deel van de winkels op bepaalde dagen juist eerder.
Andere ketens – waaronder C&A, Zeeman, Kruidvat en Domino's Pizza – moesten hun winkels de afgelopen maanden incidenteel dicht doen. C&A schrapte in sommige filialen bijvoorbeeld koopavonden 'door een te krappe bezetting vanwege ziekte'. De HEMA benadrukt bij monde van een woordvoerder dat aanpassing van de openingstijden een 'uiterste middel' is.
Lees ook | Werkloosheid daalt weer licht: 'Krappe arbeidsmarkt onverminderd groot'
Buitenlands personeel, hogere lonen
Om het niet zover te laten komen, halen winkels steeds meer uit de kast om personeel aan te trekken en te behouden. Zo halen ze werknemers uit het buitenland of gooien ze de lonen omhoog.
Intratuin heeft uitzendkrachten uit Litouwen, Polen en Oekraïne in de winkels werken. Daarnaast zet het tuincentrum gepensioneerden in.
Optiekketen Specsavers verhoogde recent de salarissen met zo'n vijf procent. Daarnaast kregen medewerkers een eenmalige bonus. Het personeelstekort dreigt desondanks wel de groeiambities te fnuiken. 'Voor nieuwe winkels hebben we immers winkeleigenaren (ondernemers) en personeel nodig’, aldus een woordvoerder.
Lees ook | Winkeliers vrezen verhoging minimumloon