Ondernemen23 dec '22 09:01

Ondernemers wacht een forse huurverhoging

Auteur: Joëlle Baelde

Duizenden ondernemers krijgen in het nieuwe jaar te maken met een huurverhoging van 14 procent. De ongekend hoge inflatie raakt huurders van een winkelpand steeds genadelozer, waarschuwt brancheorganisatie INRetail. 'Omzetgerelateerde huur kan een oplossing bieden', oppert voorzitter Hans Biesheuvel van Ondernemend Nederland.

'Ik had de laatste dag voor kerst iets anders voorgesteld, het is gewoon slecht nieuws', zegt Biesheuvel. 'Ondernemers staan al onder druk door kostenstijgingen voor loonkosten en energiekosten, en eigenlijk zijn alle kosten het afgelopen jaar fors gestegen. Een huurverhoging van 14 procent voelt heel naar aan. Het lastige is, dat indexcijfer staat in veel van de huurcontracten. Het was jarenlang een voetnoot, niemand lette daar erg op omdat er nauwelijks inflatie was in Nederland.'

Lees ook | Energiecompensatie ondernemers fors uitgebreid

Veel winkelpanden in de winkelstraat Hoogstraat in Schiedam zijn gesloten en staan leeg. Inmiddels worden deze winkels verbouwd tot appartementen.
Veel winkelpanden in de winkelstraat Hoogstraat in Schiedam zijn gesloten en staan leeg. Inmiddels worden deze winkels verbouwd tot appartementen. (ANP / Hollandse Hoogte / Hans van Rhoon)

Beleving

Veel winkeliers betalen volgens Biesheuvel niet alleen huur, maar ook de hoge energierekening. 'Mijn voorstel is: ga met elkaar in gesprek. (...) Ik ga niet zeggen, je moet geen huurverhoging doorvoeren. Maar ga wel met elkaar in gesprek. De verhuurder heeft er ook belang bij dat het doorgaat. In deze tijd vind je niet zo makkelijk iemand die het even over kan nemen. We weten allemaal dat winkelen een beleving is. Als de winkelstraat half leeg is, dan gaat dat ten koste van de hele winkelstraat. We hebben er dus met z'n allen belang bij dat die beleving op peil blijft.'

Omzetgerelateerde huur

Biesheuvel heeft ook een suggestie voor minister Micky Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat: 'In coronatijd hebben we gepleit voor omzetgerelateerde huur. Gaat het goed, dan betaal je wat meer, gaat het minder goed, dan betaal je iets minder. Dit kan een goede oplossing zijn. Het zijn hele gekke tijden. Niemand weet welke kant het nu precies op gaat. We moeten dus heel alert met elkaar zijn', aldus de voorzitter.

Lees ook | Mkb-steun? 'Regel het gewoon en klaar'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen