Ondernemen27 mrt '23 10:52

Regeldruk mkb-accountants neemt toe

Auteur: Mark van Harreveld

De regeldruk voor mkb-accountants neemt te veel toe. Daarvoor waarschuwt de ondernemersvereniging Ondernemend Nederland (ONL). Grote kantoren worden steeds strenger gecontroleerd, de kleintjes bezwijken onder die regeldruk. 'Er komt een hele bak regels bij', zegt voorzitter Hans Biesheuvel van ONL.

De regeldruk voor mkb-accountants neemt te veel toe. Daarvoor waarschuwt de ondernemersvereniging Ondernemend Nederland (ONL).
De regeldruk voor mkb-accountants neemt te veel toe. Daarvoor waarschuwt de ondernemersvereniging Ondernemend Nederland (ONL).

Mkb-accountants zijn niet alleen vooral bezig met compliance en dossiervorming, ze worden ook te duur voor hun klanten, vindt Biesheuvel. 'Het is al een sterk gereguleerde sector', zegt Biesheuvel. 'Het vak van accountant is ook steeds minder aantrekkelijk, dat merk ik, want het gaat vooral over aan al die regels voldoen en met dossiers bezig zijn. Er komt nu een hele bak regels bij.'

‘Er komt nu een hele bak regels bij’
Hans Biesheuvel, voorzitter ONL

Volgens Biesheuvel richten de nieuwe regels zich vooral op de grotere kantoren die beursgenoteerde bedrijven als klant hebben. 'De mkb-accountant wordt daarbij vergeten, die mkb-accountants kunnen dat nauwelijks meer aan. De kosten voor de klant gaan omhoog.' Stijgende kosten die bovendien niet noodzakelijkerwijs gepaard gaan met een betere kwaliteit van de controles, want de regels richten zich vooral op dossiervorming en het voldoen aan wet- en regelgeving.

Biesheuvel pleit ervoor kleine accountants meer te betrekken bij het bedenken van de regels. 'Bij de beroepsorganisatie zijn vooral die hele grote kantoren vertegenwoordigd. Die maken de echte dienst uit en die zijn vooral met die regeldruk bezig. Terwijl die mkb-accountant natuurlijk meer doet dan alleen maar regels uitvoeren. Die is ook een belangrijk adviseur voor die mkb-ondernemer.'

Lees ook | Tekort aan accountants loopt verder op

.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen