Ondernemen30 mrt '23 06:45Aangepast op 30 mrt '23 08:35

Aantal faillissementen gaat een vlucht nemen

Auteur: BNR Webredactie

Kredietverzekeraar Atradius voorspelt een forse toename van het aantal faillissementen in Nederland dit jaar. Volgens het rapport gaat het om maar liefst 79 procent meer bankroeten dan in 2022. Ook in 2024 zullen meer bedrijven failliet gaan in Nederland, namelijk een toename van 21 procent.

Met name het einde van de coronasteun vanuit de overheid hakt erin bij bedrijven. Ondernemers die dankzij die steun nog overeind bleven, zullen daardoor nu dreigen om te vallen. Ondanks de verwachte stijging, is het niveau van het aantal faillissementen gelijkwaardig met normale jaren. Door de ruimhartige steunmaatregelen vanuit de overheid gingen de afgelopen jaren weinig bedrijven kopje onder, een beeld dat ook in andere landen zich aftekende.

Lees ook | Aantal faillissementen weer toegenomen

Zo daalde het aantal faillissementen in Nederland in 2020 en 2021 met respectievelijk 17 en 41 procent. In 2022 was er weer een lichte stijging en dit jaar gaat het waarschijnlijk hard met de bedrijven die bankroet gaan. 'Aanvankelijk bleef het aantal faillissementen laag afgelopen jaar, behalve in het laatste kwartaal toen we een piek zagen', zegt senior econoom Theo Smid van Atradius. 'Dat gaat dit jaar doorzetten, denken we. Dat resulteert in een stijging van bijna tachtig procent ten opzichte van 2022, maar wel van een heel laag niveau.'

Getroffen sectoren

De verwachting van Smid is dat met name de sectoren industrie, horeca en vervoer hard getroffen zullen worden. 'De redenen lopen uiteen. De industrie heeft last van hoge energieprijzen. In de horeca speelt wellicht ook de hoge coronaschulden mee, waar sommigen ondernemingen mee kampen. En in de vervoerssector hebben ze last van het feit dat mensen minder online winkelen.'

Lees ook | 'Gun ondernemers meer tijd om hun coronaschuld af te lossen'

Kredietverzekeraar Atradius voorspelt een forse toename in het aantal faillissementen in Nederland dit jaar. Volgens het rapport gaat het om maar liefst 79 procent meer bankroeten dan in 2022. Ook in 2024 zullen meer bedrijven failliet gaan in Nederland, namelijk een toename van 21 procent.
Kredietverzekeraar Atradius voorspelt een forse toename in het aantal faillissementen in Nederland dit jaar. Volgens het rapport gaat het om maar liefst 79 procent meer bankroeten dan in 2022. Ook in 2024 zullen meer bedrijven failliet gaan in Nederland, namelijk een toename van 21 procent. (ANP / Peter Hilz)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen