Ondernemen26 mei '23 18:56Aangepast op 26 mei '23 22:37

Dromen toch bedrog: Hoe The Entertainment Group van Marco Borsato failliet ging

Auteur: Myrthe Koopman

Voor Marco Borsato bleek in 2009 dat zijn dromen toch bedrog waren toen mediabedrijf The Entertainment Group ,waar hij grootaandeelhouder van was, failliet ging. De boekhouding van het bedrijf rammelde aan alle kanten en nadat was vastgesteld dat er sprake was onbehoorlijk bestuur en een schending van financiële plichten, viel het doek definitief. Voor curator Jan Padberg van HVG Law was het faillissement een interessante maar ook ingewikkelde zaak. 'Ik kon niks doen zonder dat het een kwartier later in de krant stond.'

Marco Borsato tijdens een persconferentie in Amsterdam waarop hij bekend maakt dat de  concertserie Symphonica in Rosso toch door gaat. Door het faillissement van zijn productiemaatschappij was dit onzeker geworden.
Marco Borsato tijdens een persconferentie in Amsterdam waarop hij bekend maakt dat de concertserie Symphonica in Rosso toch door gaat. Door het faillissement van zijn productiemaatschappij was dit onzeker geworden. (ANP / ANP)

The Entertainment Group bleek namelijk zo lek als een mandje. De hele Nederlandse stal aan artiesten zoals Guus Meeuwis, Trijntje Oosterhuis en Ilse de Lange stond er onder contract, maar het geld dat binnenkwam werd niet goed besteed. 'Voordat er sprake was van een surseance van betaling, gonsde het al van de geruchten in de media. Omdat de klassieke mediawereld en de showbizz nauw met elkaar verweven waren, kon ik niks doen zonder dat het meteen op tv te zien was.'

‘Ik kon niks doen zonder dat het meteen op tv te zien was of in de krant stond ’
Jan Padberg, curator bij HVG Law

Zo ging er een gerucht rond dat de administratie van het mediabedrijf zou zijn vernietigd. 'Daarom heb ik de eerste dag dat ik was aangesteld als curator besloten om een bedrijf binnen te halen om te checken of er daadwerkelijk bestanden waren gewist en om alles veilig te stellen', blikt Padberg terug. Uit dat onderzoek bleek dat het bedrijf continu in verbinding stond met de rest van de media.

Symphonica in Rosso

De curator moest dus op zijn hoede zijn tijdens het faillissement, maar tegelijkertijd deden zich ook andere problemen voor. Zo stond het grote evenement Symphonica in Rosso dezelfde maand nog op de agenda. 'Diana Ross zou optreden en er waren negentigduizend kaartjes verkocht. Maar het geld was er niet meer want dat was al aan andere doeleinden besteed en dus moest er nog van alles gereld worden', licht Padberg toe. Er dreigde een debacle want niet alleen de gage van Ross moest nog betaald worden, de gehele entertainmentindustrie zou een flinke klap krijgen als het evenement zou worden afgeblazen.

Lees ook | Een pyramidespel met bedrijfspanden leidt tot faillissement

'Hoe betrouwbaar is het als je een kaartje koopt en het concert gaat niet door? Daar maakte de entertainmentindustrie zich grote zorgen over', stelt de curator. Maar die bezorgdheid vormde tegelijkertijd ook een oplossing want een aantal partijen wierpen zich direct op om voor een oplossing te zorgen. 'Zo ook MOJO, bekend van onder ander de Ziggo Dome. Uiteindelijk is er vrij snel een overeenkomst getroffen: zij stonden in voor het doorgaan van de evenementen en Marco Borsato zou op zijn beurt een aantal concerten geven ter financiering van Diana Ross.'

Geld wegsluizen

Marco Borsato was destijds namelijk niet alleen een van Nederlands bekendste popsterren, hij had ook een kwart van de aandelen van The Entertainment Group in handen. Maar volgens Padberg had de artiest niet genoeg kennis en kunnen om echt door te hebben wat er aan de hand was met het bedrijf. 'Hij was vooral bezig met concerten en liet het zakendoen over aan mensen die hij vertrouwde', legt de curator uit.

‘Borsato vertrouwde de verkeerde mensen, een cfo drukte geld achterover’
Jan Padberg, curator bij HVG Law

Maar Borsato vertrouwde de verkeerde mensen. The Entertaiment Group had een statutair bestuur dat onbehoorlijk bleek te handelen. Zo drukte een van de cfo's geld achterover. 'Die cfo bedacht dat het verstandig was om niet alle geldstromen inzichtelijk te houden voor de bank. Dus opende hij een andere rekening bij een andere bank en tussentijds werd het geld op zijn persoonlijke rekening gestort. Een deel van het geld stortte hij door maar een deel drukte hij achterover', stelt Padberg. De cfo werd uiteindelijk veroordeeld nadat dit aan het licht kwam en bleek dat hij ook btw-fraude had gepleegd.

Goud in handen

Door de opeenstapeling van het onbehoorlijke bestuur, de fraude en de chaotische boekhouding was een faillissement voor The Entertainment Group uiteindelijk onvermijdelijk. De schuldeisers visten bij de afwikkeling van het faillissement achter het net. De inboedel van het bedrijf dat memorabilia uit de showbizz bevatte leverde nog een paar ton op, maar dat geld werd geïncasseerd door de preferente schuldeisers zoals de Belastingdienst.

‘The Entertainment Group heeft goud uit de handen laten glippen ’
Jan Padberg, curator bij HVG Law

Een eventuele doorstart bleek een illusie want de artiesten die waren aangesloten bij het bedrijf namen al snel de benen. 'The Entertainment Group had goud in handen maar ze hebben het door veel domme dingen in korte tijd ook weer uit de handen laten glippen', concludeert Padberg.

Lees ook | Hoe een curator Valtifest in 2017 op de valreep redde


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen