Ondernemen11 jul '23 14:42

Investeringen in tech-startups stagneren, 'bedrijven zullen sneuvelen'

Auteur: Myrthe Koopman

De investeringen in Nederlandse tech-startups stagneren. In het tweede kwartaal van dit jaar werd een bedrag van 525 miljoen euro geïnvesteerd, blijkt uit kwartaalcijfers van Tech Leap en de Dutch Startup Association. Dat bedrag groeit al een tijd niet meer. het zijn vooral de startups die zich in een latere fase bevinden waar de klappen vallen, ziet startup-analist Thomas Mensink van Golden Egg Check.

De investeringen in Nederlandse tech-startups stagneren. In het tweede kwartaal van dit jaar werd er een bedrag van 525 miljoen euro geïnvesteerd, blijkt uit kwartaalcijfers van Tech Leap en de Dutch Startup Association.
De investeringen in Nederlandse tech-startups stagneren. In het tweede kwartaal van dit jaar werd er een bedrag van 525 miljoen euro geïnvesteerd, blijkt uit kwartaalcijfers van Tech Leap en de Dutch Startup Association. (Unsplash)

'Twee jaar geleden werd er door startups ontzettend veel geld opgehaald, de bomen groeiden tot in de hemel', herinnert Mensink zich. Maar het motto dat geld ophalen het belangrijkste is, is volgens de startup-analist de afgelopen tijd veranderd. 'Er is inmiddels minder kapitaal beschikbaar en dus willen investeerders liever duurzame groei zien.' Niet elke startup kan ook aan die eis voldoen.

Sneuvelen

Het zijn met name de startups die zich al in een verder gevorderd stadium bevinden, zogeheten scale-ups, die het hardst getroffen worden. 'Als het spaarpotje op is voordat de cijfers zwart gekleurd zijn, dan heb je een probleem', weet Mensink. Veel investeerders hebben ook te maken met beperkte middelen en beperkte capaciteit. En dus moeten er keuzes worden gemaakt. 'Van startups wordt daarnaast misschien niet verwacht dat ze snel winst maken, maar van scale-ups wel. Dus zijn dat de bedrijven die als eerste sneuvelen.'

‘Je kunt niet zomaar alles omgooien, dat kost ook tijd en geld’
Thomas Mensink, startup analist

Om het hoofd boven water te houden moeten bedrijven daarom een investeerder met diepe zakken treffen, reorganiseren om langer door te kunnen of een andere partij overnemen. Het omgooien van het businessplan is vaak geen optie, omdat het niet snel te realiseren is, weet Mensink. 'Je kan niet zomaar alles omgooien, dat kost ook tijd en geld.'

Dood of de gladiolen

Toch doet Nederland het in vergelijking met andere Europese landen nog relatief goed. Dat heeft volgens de startup-analist te maken met de Nederlandse ondernemersmentaliteit. 'Het is hier in mindere mate het alles of niets-spel. De Nederlandse ondernemers houden meer zicht op de risico's en er heerst hier minder een 'dood of de gladiolen'-strategie. Dat past namelijk niet bij de Nederlandse cultuur', aldus Mensink.

Lees ook | Transitie naar circulaire economie is tot stilstand gekomen


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen