MKB2 nov '15 21:30Aangepast op 2 nov '15 21:55

Standaardisering MKB-kredieten leidt nog niet tot lagere kosten

Auteur: BNR Webredactie

Ondanks pogingen van drie grote banken om de aanvraag van MKB-kredieten te standaardiseren - en zo de kosten te drukken via schaalvergroting - zijn de leningen nog niet goedkoper geworden.

Een initiatief, genaamd Standard Business Reporting (SBR), van de banken ING, Rabobank en ABN Amro om het aanvragen van kredieten door midden- en kleinbedrijf gemakkelijker te maken heeft nog niet geleid tot meer verstrekte leningen. Het SBR werd een paar maanden geleden geïntroduceerd in een poging meer ondernemers te verleiden tot het afsluiten van leningen, maar die blijven vooralsnog weg. Zodoende blijft ook de gewenste kostendaling uit die zou voortkomen uit schaalvergroting.

Die schaalvergroting moest voorkomen uit standaardisatie van de aanvraag van een krediet. Maar een overleg tussen de belastingdienst, accountants, bedrijven en banken dat al sinds 2008 bezig is staat op een laag pitje. Daarop besloten de drie banken tot een eigen poging, maar tot nu toe dus nog zonder succes.

Kredieten voor financiële nood
Sinds de kredietcrisis, die mede werd veroorzaakt door teveel verstrekte MKB-kredieten, zijn de kosten voor de leningen flink gestegen. Daardoor loont het niet meer voor banken om ze te verstrekken. Volgens Jan Groot van MKB Bankadvies is geld dat wordt uitgegeven aan risicomanagement is een van de oorzaken van de stijgende kosten.

Banken hebben echter goede redenen om aanvragen te controleren, zegt Tom Span van onderzoeksbureau Panteia. Volgens hem zijn Nederlandse MKB-bedrijven die financiering zoeken veelal in financiële nood en in veel slechtere staat dan bedrijven die dat niet doen. Bovendien is dat verschil veel groter dan in andere landen.

Gerelateerde artikelen