MKB21 sep '15 13:40

Europese investeringsbanken komen over de brug voor MKB

Auteur: Bas van Setten

Banken gaan meer financieringsmogelijkheden aanbieden aan MKB'ers. Die klagen al jaren steen en been over de opgedroogde kredieten en financieringen van banken.

Chris Buijink. Foto: ANP
Chris Buijink. Foto: ANP

Vandaag hebben Europese investeringsbanken bekendgemaakt dat een paar honderd miljoen euro voor het MKB beschikbaar komt. Daarnaast is er vanmiddag een top in Den Haag over MKB-financiering. "Er zijn niet alleen banken bij aanwezig, er zijn ook veel financiers en brancheorganisaties. Bovendien lanceren we een nationale financieringswijzer, dat is een gateway voor het MKB naar informatie over financieringen en financiers", zegt Chris Buijink, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken.

 

Intermediair
De positie van banken verandert ook. Buijink: "We gaan ons meer opstellen als een intermediair. We kijken samen met bedrijven hoe zij projecten wel kunnen laten vliegen door gebruik te maken van verschillende financieringsbronnen. Het is ook van belang dat mensen zich bewust zijn van de verschillende mogelijkheden die bijvoorbeeld geboden worden door Europese fondsen of door het ministerie van Economische Zaken."

"Banken hebben voor de crisis uitbundig krediet verleend", vervolgt Buijink. "Een van de lessen die de crisis ons geleerd heeft is dat we scherp op risico’s moeten letten. Dus sommige dingen die banken vroeger wel deden, doen zij nu niet meer."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen