
De wetgeving moet volgens De Vries beter aansluiten op de nieuwe ontwikkelingen. "Ik denk dat het altijd goed is om te luisteren waar bedrijven tegenaan lopen. Niet alleen deze kleine bedrijfjes, maar ook grote bedrijven. Ik denk dat we er vroegtijdig op moeten inspelen om ze echt de ruimte te geven om te groeien. Ze passen vaak niet binnen de hokjes van onze wetgeving: het is niet altijd alleen maar een bank óf een verzekeraar óf een betaalinstelling."
De nieuwe online financiële dienstverleners veranderen de hele sector in rap tempo. Vandaag komen daarom FinTech-bedrijven in de Tweede Kamer uitleggen wat zij van de politiek verwachten. Want op verschillende plekken treden nog altijd barrières op, benadrukt ook Don Ginsel van Holland Fintech. "We zien dat er heel veel spelregels zijn gekomen na de financiële crisis. Die gelden met name voor het bestaande financiële systeem, maar daarmee ook automatisch voor veel kleine bedrijven die dezelfde dienstverlening willen geven."
Vergunningstrajecten kosten volgens Ginsel onnodig veel tijd en dat werkt niet bepaald bevorderlijk als je van plan bent om iets te beginnen. "De tijd naar de markt is nogal essentieel om te overleven, zeker als klein jong bedrijf. En als het echt een hele vernieuwende dienstverlening is die niet in het standaardhokje betalen-lenen-verzekeren past, is het heel lastig om die vergunning te krigen."