MKB21 jan '16 08:25

'Goede binding tussen banken en kleine ondernemers moeten we koesteren'

Auteur: Thijs Baas

Banken zijn wel degelijk bereid om een belangrijke rol te spelen bij de financiering van het midden- en kleinbedrijf. Áls mkb'ers ten minste met voorstellen komen die zich daarvoor lenen. Dat zegt voorzitter Chris Buijink van de Nederlandse Vereniging van Banken op BNR.

Foto: ANP
Foto: ANP

Volgens minister Kamp moeten banken méér financiering aan het mkb aanbieden. Maar Buijink vindt dat de banken nu al erg hun best doen. "Banken zijn in Nederland verreweg de grootste financier van MKB en dat zal de komende tijd denk ik ook zo blijven. Nieuw is dat er meer en meer en meer andere financiers actief zijn en dat je dus bij de bank meer de rol zult zien opkomen van regisseur en verbinder tussen de verschillende bronnen van financiering van projecten van ambitieuze mkb'ers met goede plannen te laten vliegen." 

 

Volgens Kamp hebben ondernemers weliswaar weer iets makkelijker toegang tot geld dan een paar jaar geleden, maar dat geld komt volgens hem te weinig van banken en te veel van andere kredietverstrekkers. Dat zegt minister Kamp van Economische Zaken vandaag in het FD.

Inmiddels hebben acht van de tien bedrijven geen externe financiering meer nodig, maar dat is volgens Kamp vooral te danken aan de aantrekkende economie. Zorgwekkender is de positie van de kleinere bedrijven tot honderd werknemers. Daar constateert hij dat banken nog maar voor 50 procent van de financiering zorgen, een halvering ten opzichte van zeven jaar geleden. "Ik vind het wegvallen van die positie van de banken voor kleine ondernemers vind ik toch zorgelijk, omdat er bij de banken veel expertise zit."

 

Zij hebben immers een goed netwerk in de wijken en de dorpen. "Zij kunnen beoordelen wat een ondernemer kan en ik vind dat iedere ondernemer met een goed, realistisch plan daar geld voor moet kunnen krijgen en de expertise van die banken kunnen we goed missen. Het percentage slechte leningen van onze banken is de helft van het gemiddelde bij Euopese banken, 6 procent, en ook de financieringspositie van Nederlandse banken is beter dan de Europese banken gemiddeld.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen