MKB26 nov '15 07:33Aangepast op 26 nov '15 15:26

Onwetendheid over pensioenregels kan MKB'ers tonnen kosten

Auteur: Thijs Baas

Tientallen kleinere MKB-bedrijven voldoen vaak onbewust niet aan pensioenregels. De claim die ze vervolgens krijgen van het pensioenfonds voor hun bedrijfstak, kan oplopen tot enkele tonnen . In sommige gevallen kan het zelfs een faillissement betekenen, bevestigen verschillende pensioenadviseurs tegenover BNR.

Onwetendheid over pensioenregels kan MKB'ers tonnen kosten
Onwetendheid over pensioenregels kan MKB'ers tonnen kosten

De informatie die de Kamer van Koophandel en de Belastingdienst verstrekken schiet vaak tekort, meent Judith Schwartz, pensioenadviseur bij Fiduce. En dat kan anders, meent ze. "Dat kan redelijk simpel door het uitreiken van een checklist waarop eventuele plichten van de ondernemer beschreven staan. Maar denk ook aan tussentijdse controles: een ondernemer zit ook ieder jaar bij zijn boekhouder, dus dat kan ook een loket kunnen zijn om die controleslag uit te oefenen."
 


 

Vooral het feit dat tussentijdse wijzigingen in de ondernemingsactiviteiten van invloed kunnen zijn op CAO-verplichtingen is lang niet altijd bekend bij veel MKB'ers. Als voorbeelden noemt Schwartz een reparateur van consumentenelektronica - die doorgaans valt onder het pensioenfonds Metaal en Techniek - of een zakelijk adviseur van starters - pensioenfonds Zorg en Welzijn. "Strikt genomen is de ondernemer zelf verplicht om zo'n onderzoek te doen, dus niet de accountant of de Belastingdienst."

Verzekeraar
De pensioenadviseur komt pas in het vizier op het moment dat een ondernemer mensen in dienst heeft die recht hebben op een pensioenregeling. "Als een ondernemer toch verplicht pensioen moet opbouwen bij een pensioenfonds, moet de pensioenregeling bij de verzekeraar met terugwerkende kracht beëindigd worden en dat kost een heleboel geld." Wanneer een ondernemer werkzaam is binnen een branche met een verplicht pensioenfonds, is van vrije keuze nou eenmaal geen sprake.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen