MKB7 jan '16 13:51

Shop ‘till you drop

Auteur: Jolijn Mes

Om drie uur 's nachts nog even een jurkje scoren bij de H&M? In de Amsterdamse binnenstad zou het binnenkort kunnen: winkels mogen voortaan 24 uur per dag open blijven.

Winkelend publiek in de Kalverstraat. Foto: ANP
Winkelend publiek in de Kalverstraat. Foto: ANP

Amsterdam laat de winkeltijden in de binnenstad helemaal los. Bij wijze van proef mogen winkeliers de komende twee jaar zelf bepalen wanneer ze open en dicht zijn. Volgens de gemeenteraad leven burgers steeds flexibeler en ondernemers kunnen daar op deze manier op inspelen.

Geen hogere omzet
Fred van Raaij, emeritus hoogleraar economische psychologie aan de Tilburg University, ziet er niet echt de voordelen van in: “Winkels die ’s nachts open zijn, draaien niet echt meer omzet, omdat ze ook meer kosten moeten maken.” 

 
Het zou dus eigenlijk meer een geste naar de klant, dan dat het bedrijfseconomisch een vooruitgang is. Hoewel de winkels zelf kunnen bepalen óf ze 24 uur per dag open zijn, zal het volgens Van Raaij daar vaak wel op neerkomen: “Winkeliers zullen elkaar als het ware opstoken. Je moet wel mee doen, anders verlies je klanten.”


Toeristen
De meeste winkeliers zijn volgens winkelstraatmanager van de Kalverstraat en het Rokin Pauline Buurma wél tevreden over de ruimere openingstijden: “Het centrum van Amsterdam is zeer sterk afhankelijk van de toeristen. En die hebben er behoefte aan dat er ’s nachts nog winkels open zijn.”

Ook andere toeristische attracties zoals musea zouden volgens Buurma baat kunnen hebben bij ruimere openingstijden: “Ik denk dat er een enorme behoefte is om ook ’s avonds naar het museum te gaan. Daarnaast zal het voor toeristen ook interessanter zijn om naar het winkelgebied te komen als ook de musea geopend zijn.” 
 
Van Raaij hoopt dat het bij Amsterdam blijft: “Voor personeel en ondernemers zal het een stap terug zijn. In toeristische gebieden waar mensen ’s nachts nog op straat zijn kan het handig zijn, maar op andere plekken is het niet zo voor de hand liggend om ’s nachts je deuren open te gooien.”

Reageer ook op onze poll. De stelling is: “Winkels moeten altijd open zijn.”
 

Gerelateerde artikelen