MKB24 feb '16 06:26

'Plannen outletstores verergeren winkelleegstand binnensteden'

Auteur: BNR Webredactie

Plannen voor outletstores aan de randen van steden moeten worden stopgezet. Dat zeggen vastgoedbeleggers. Dit soort plannen verergert de winkelleegstand in binnensteden, waarschuwt de IVBN, belangenbehartiger voor institutionele vastgoedbeleggers.

Foto: ANP
Foto: ANP

Verbazing en begrip strijden bij Frank van Blokland, directeur van de IVBN, om voorrang over de recente instemming van de Assense gemeenteraad met de komst van zo'n factory outlet centrum. "De gemeenteraad van Assen zegt: 'als zo'n centrum ergens in het Noorden komt, dan liever bij ons in Assen waar we én de lasten én de lusten hebben, dan ergens anders in het Noorden."

Ruimtelijke ordening
Provincies zouden daarom wat hem betreft de bevoegdheid moeten hebben om de ruimtelijke ordening op dit gebied in goede banen te leiden. Maar terwijl provincies als Zuid-Holland, Noord-Holland en Noord-Brabant de eerste veelbelovende stappen zetten, vond nota bene het ministerie van I&M Zuid-Holland te protectionistisch. Tot stomme verbazing van Van Blokland. "Ik vraag me dan af: waar zijn de verschillende overheidsniveaus met elkaar mee bezig?"

"Nu hebben we eindelijk een provincie Zuid-Holland die de poot stijf houdt, ontwaakt er weer een jurist bij I&M die zegt dat we daar misschien toch iets minder stringent mee moeten omgaan."

Actief
Wil Van Blokland niet simpelweg zijn eigen hachje redden, als eigenaar van grote stukken vastgoed in de binnensteden? Geen sprake van, zegt hij. "Wij pleiten ervoor om die binnenstad actief te houden, overeind te houden en te vernieuwen. Ontwikkelingen buiten de binnenstad zijn gewoon schadelijk. We weten dat er retailmeters moeten worden ingeleverd, dan denk ik dat het het paard achter de wagen spannen is om juist buiten die binnensteden nieuwe ontwikkelingen toe te staan."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen