MKB3 jul '15 16:03Aangepast op 4 jul '15 13:05

Rabo-topman: 'Kritiek ACM op MKB-financiering niet gestoeld op praktijk'

Auteur: Thijs Baas

Rabobank herkent zich niet in kritiek van de ACM over de haperende financiering van het MKB. Voor MKB'ers met een goed plan is er voldoende ruimte voor financiering. Sterker: veel beschikbare middelen wachten onaangeroerd op MKB'ers die willen investeren. Hoog tijd voor een gesprek met de ACM, zegt Rabo-topman en oud-SER-voorzitter Wiebe Draijer in BNR's Zakendoen Met.

Foto: ANP
Foto: ANP

De ACM liet zich kritisch uit over de financiering van het MKB. Er zou te weinig concurrentie zijn, Rabobank, ABN Amro en ING maken de dienst uit. In dat beeld herkent Draijer zich niet. "Je krijgt financiering als je een goed plan hebt en er ruimte is voor groei in de onderneming. Ik kom bij Rabobank niet tegen dat we niet willen investeren, in tegendeel: dat willen we heel graag en het MKB is onze kernmarkt. Er is een scherpe concurrentie en er zijn op allerlei plekken middelen beschikbaar die niet worden afgenomen."

Het beeld dat de ACM heeft is volgens Draijer gebaseerd op een wel een erg modelmatige benadering. "In de praktijk ervaren we heel veel concurrentie en heel veel aanbod. Ik zou ze willen uitnodigen om te kijken wat de ondernemers zelf ervaren. Zo zijn er heel veel goede argumenten van het ministerie van Economische Zaken om juist MKB aanvullend te financieren met eigen vermogen."
 


 

Een deel van de verantwoordelijkheid legt Draijer ook nadrukkelijk bij de ondernemers. "Die hebben de neiging om de financiering bij zichzelf te houden en ze hebben meer eigen vermogen nodig dan vreemd vermogen." Wel is Rabobank op zoek naar een iets andere rol in de financiering van het MKB. De bank wil meer de kant op gaan van netwerkpartner. "Een bemiddelaar, die andere investeerders en andere manieren van eigen vermogen-financiering vindt. Dat is ook goed voor de bedrijven én voor Rabobank."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen