MKB18 dec '15 08:29

Minder startersleningen verstrekt dan vorig jaar

Auteur: Thijs Baas

Er zijn dit jaar aanzienlijk minder startersleningen verstrekt dan in 2014. Maar dat klinkt wellicht dramatischer dan het is, zegt directeur Jan Willem van Beek van de Stichting Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse Gemeenten tegen BNR.

Veel gemeenten zijn dit jaar gestopt met het aanbieden van goedkopere financieringsmogelijkheden voor het kopen van een huis, constateert Van Beek. "Ik denk dat de woningmarkt nu veel meer gaat kijken naar hoe je ouderen langer zelfstandig kunt laten wonen. De kunst is om jongeren in je gemeente te houden, daarnaast kun je proberen om weer wat meer jongeren aan te trekken door de starterslening ook beschikbaar te stellen voor mensen die nu nog niet in de betreffende gemeente wonen."

 

"Het blijft sowieso nodig, maar opvallend is dat de daling minder groot is dan we eerder hadden verwacht en er zijn een heleboel gemeenten die ondanks de licht herstellende woningmarkt de starterslening willen blijven aanbieden."

De opleving van de woningmarkt heeft uiteenlopende effecten, zegt Van Beek. Het floreren van de Amsterdamse woningmarkt brengt júist met zich mee dat de starterslening in andere gebieden extra hard nodig wordt. "De trek naar de grote steden die we de komende jaren gaan zien, zorgt ervoor dat de behoefte aan een starterslening in het omliggende gebied heel sterk overeind zal blijven." 

Prijzen
De financieringsruimte voor mensen die een eerste woning willen kopen wordt beperkt en als de prijzen tegelijkertijd sterk stijgen, kan het voor starters op den duur weer heel moeilijk worden om een betaalbare woning te vinden op plekken waar de woningmarkt hersteld is, zegt Van Beek. "Het was een instrument om de boel op gang te helpen. Het was alle hens aan dek op de woningmarkt. Dat is nu voorbij, maar dat betekent dat de starterslening weer het preciezie-instrument wordt waar het eigenlijk voor bedoeld was."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen