ZZP19 dec '15 16:45

Kritische senaat zet zzp-modelovereenkomst op losse schroeven

Auteur: Thijs Baas

De commissie Financiën van de Eerste Kamer heeft gisteren een brief aan staatssecretaris Wiebes gestuurd met veel kritische vragen die er nog leven rond het vervangen van de VAR-verklaring door een modelcontract. Zelfs zijn eigen partij, de VVD, heeft 'grote reserves' bij zijn wetsvoorstel.

Foto: ANP
Foto: ANP

Wiebes moet uiterlijk maandag 11 januari antwoord geven, met het oog op het plenaire debat van 19 januari, maar de Eerste Kamer ziet steeds meer beren op de weg, zegt zzp-deskundige Pierre Spaninks in BNR ZZP Café. Nut en noodzaak van het afschaffen van de VAR zijn met name in de ogen van D66, CDA en VVD niet aangetoond. D66 hamert op het ontbreken van rechtsbescherming en ook het CDA haakt af. Als dit doorgaat, zegt senator Marnix van Rij, durven opdrachtgevers straks helemaal niet meer met zzp’ers te werken.  

Zoals de wind nu waait, zal Wiebes volgens Spaninks echt bij zichzelf te rade moeten gaan of hij hier wel mee door moet. "Er zijn natuurlijk meer partijen dan deze drie die vragen gesteld hebben. De PvdA zal dit plan uit hun eigen koker ongetwijfeld blijven steunen en van de kleine christelijke partijen weten we niet hoe ze erin staan. Het hangt erom, maar de kans dat het afgeschoten wordt óf dat Wiebes het op het laatste moment moet wijzigen, wordt wel steeds groter."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen