Het modelcontract: 7 tips om het tóch te laten werken
Wiebes’ wil wordt Wet. Of je nu wilt of niet: de VAR maakt plaats voor de modelcontracten, nu staatssecretaris Wiebes ook de Eerste Kamer heeft weten te overtuigen. Zeven tips om goed voorbereid aan de neiuwe werkelijkheid te wennen.
Met de invoering van het modelcontract wordt een zware wissel getrokken op de uitwerking van de uitvoeringspraktijk, waarschuwt zzp-deskundige Pierre Spaninks. Het is nog maar de vraag of het allemaal op zijn pootjes terechtkomt. Om alvast enigszins beslagen ten ijs te komen, heeft Spaninks zeven tips die voor iets meer zelfstandigenzekerheid kan zorgen.
Wat moet je als zzp'er nù doen?
- Bedenk: werken met een modelcontract is niet verplicht. Je opdrachtgever kan er ook gewoon van overtuigd zijn dat het werk waarvoor hij je vraagt, op basis van zelfstandigheid gedaan mag worden. Dan is al die rompslomp niet nodig.
- Wees niet verbaasd als een opdrachtgever onzeker wordt en je probeert te lozen. Zorg dus dat je niet al je eieren in een mandje hebt.
- Als een opdrachtgever je wel wil inhuren maar niet als zzp’er, zijn er meer alternatieven dan een arbeidscontract, een uitzendconstructie of payrollen. Hij kan ook loonbelasting en premies inhouden die jij dan als zelfstandige weer mag terugvragen van de Belastingdienst.
- Let dan wel op dat je per jaar minimaal 1225 uur echt op basis van zelfstandigheid blijft werken, anders kun je je zelfstandigenaftrek kwijtraken
- Het is ongetwijfeld geen hobby, maar verdiep je toch in de modelcontracten voor jouw branche en jouw functie. Check daarvoor de site van de Belastingdienst.
- En let daarbij vooral op of die modelovereenkomst het financiële risico van de opdrachtgever niet naar jou doorschuift, want dat kan niet de bedoeling zijn;
- Bel als je er niet uitkomt de Belastingtelefoon of een van de zzp-bonden.