ZZP9 jan '16 20:44

'Bezuinigingen op cultuur? Het is echt genoeg geweest'

Auteur: Thijs Baas

Bezuinigingen op de culturele sector hebben geleid tot een onaanvaardbare werkdruk onder theatermakers. Het is dan ook niet terecht om van acteurs te verlangen dat ze minstens zes dagen per week aan de bak moeten, vindt acteur en theaterproducent Bastiaan Ragas.

Foto: ANP
Foto: ANP

In BNR's ZZP Café doet Ragas zijn beklag over de verschraling van het Nederlandse theateraanbod als gevolg van de bezuinigingen van de afgelopen jaren. "In welke beroepsgroep mag je zeggen dat iemand minimaal zes dagen in de week moet spelen, waarvan vier keer in het weekend. Dat gaat richting een 'oneerbaar voorstel'. Dan klopt het exploitatiemodel niet, en wel over de rug van acteurs."

Niet zeuren
Ragas reageert onder meer op theaterproducent Joop van den Ende, die vindt dat acteurs niet moeten zeuren over de hoge werkdruk die bij veel producties komt kijken. "Ik heb immens veel respect voor wat Joop van den Ende voor elkaar heeft gekregen. Die man verdient ook alle eer voor wat hij gedaan heeft in het theater en de culturele sector. Maar als hij zegt dat acteurs het oké moeten vinden om acht keer per week in een productie te staan en dan zeggen dat het erbij hoort... dat heeft alleen maar te maken met prijs en niet met speelplezier." 
 


Landelijk zijn alle subsidies naar de provincies en gemeentes naar beneden gegaan, constateert Ragas. "Daardoor zie je dat de theaters minder geld hebben om te programmeren. Daardoor moeten producenten grotere risico's dragen, wat ze soms helemaal niet kunnen. Het niveau is nog steeds hetzelfde, alleen het aanbod is veel minder dan het vroeger was, en dat moet je niet willen. Cultuur kost geld, bibliotheken, zwembaden zorg en school kosten geld en daar moet je ook geld voor beschikbaar stellen."

Angst en beven
Ragas benadrukt dat theatermakers het niet voor het geld en de roem doen. Maar op termijn dreigen de bezuinigingen niet alleen de hoeveelheid voorstellingen, maar ook de kwaliteit onder druk te zetten. "Ze kijken elk jaar opnieuw met angst en beven of er werk voor ze is. Cultuur kost geld en we moeten echt stoppen met die bezuinigingen op de culturele sector. Het is echt genoeg geweest."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen