ZZP31 okt '15 11:13Aangepast op 1 nov '15 13:45

Overgangsregeling VAR-modelcontract houdt Haagse gemoederen bezig

Auteur: Thijs Baas

In Den Haag is het gesteggel over de slimme overgang naar een zzp-voorbeeldovereenkomst in volle hevigheid losgebarsten. Maar voorlopig blijven de 'good old' VAR-verklaringen leidend.

Nadat vorige week de door staatssecretaris Wiebes voorgestelde vervanging van de VAR door voorbeeldovereenkomsten voor opdrachtgevers en opdrachtnemers werd uitgesteld, wordt er nu in Den Haag druk overleg gevoerd over hoe in de loop van 2016 de overgang het best kan worden gemaakt. Dat hoeft dus niet op 1 januari te gebeuren, maar geleidelijk, in de loop van 2016.

Behalve VNO-NCW en MKB-Nederland zitten ook de belangenorganisaties van zzp'ers aan tafel met het Ministerie van Financiën en de Belastingdienst. Daarbij staan ook de voorbeeldovereenkomsten ter discussie die de Belastingdienst afgelopen weken al heeft gepubliceerd. Want die bleken niet de beloofde zekerheid te bieden die bona fide opdrachtgevers en opdrachtnemers nodig hebben om zaken met elkaar te doen.

 


De huidige voorbeeldovereenkomsten is "niet meer dan vingeroefeningen, die nog geen enkele houvast bieden", zegt zzp-expert Pierre Spaninks in BNR's ZZP Café. "Het enige wat voorlopig telt zijn de bestaande VAR-verklaringen, met zoals bekend alle zekerheden van dien voor opdrachtgevers en alle risico's voor zzp'ers."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen