ZZP25 feb '16 09:39

Modelovereenkomsten problematisch voor zzp’ers in de zorg

Auteur: Sam de Voogt

De vervanging van de VAR-verklaring door modelovereenkomsten brengt zzp’ers in de zorg in de problemen. De beloofde oplossing is nog altijd niet gepresenteerd.

Het nieuwe systeem van modelovereenkomsten botst met bestaande kwaliteitswetten in de zorg. Die stellen dat de eindverantwoordelijkheid voor de zorg ligt bij de eerste opdrachtnemer. Als een zorginstelling de zorg in het nieuwe systeem uitbesteed aan een zzp’er, stelt de Belastingdienst daarom dat de zzp’er niet eindverantwoordelijke is voor de zorg, en dus in verkapte loondienst werkt.

Voorzitter Karel Hoenderbos van de coorperatie zelfstandige zorgprofessionals is bang dat er een lacune ontstaat in de zorg. “De nieuwe kwaliteitswet in de zorg is 1 januari ingegaan. Diezelfde maand nog, bij de behandeling van de wet over modelovereenkomsten, liet staatssecretaris Wiebes al aan de Eerste Kamer weten dat er een speciaal conflict zou ontstaan tussen deze twee wetten.”

 

Volgens Hoenderbos hebben de ministers van Volksgezondheid, Sociale Zaken en Financien per brief beloofd met een oplossing te komen voor de ontstane situatie. De nieuwe wet over modelovereenkomsten gaat per 1 mei in en kent een overgangsjaar. Maar nu een oplossing nog niet in zicht is, luidt Hoenderbos de noodklok. “Dit moet voor 1 mei veranderen”.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen