ZZP28 nov '15 17:03

Wiebes moet wachten nu Eerste Kamer weigert zzp-wet te behandelen

Auteur: BNR Webredactie

Staatssecretaris Wiebes van Financiën zal pas op de plaats moeten maken in zijn ambitie om de VAR-verklaring voor zzp’ers te vervangen door een modelovereenkomst, constateert zzp-deskundige Pierre Spaninks. De Eerste Kamer lijkt niet echt van zins mee te werken en daarmee nam het proces deze week een verrassende wending.

De senaat weigerde deze week voor de tweede keer op rij Wiebes' voorstel voor een Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties te behandelen. En Spaninks weet wel waarom:"De Eerste Kamer heeft in de gaten dat er maatschappelijk heel weinig draagvlak is voor het hele plan en bovendien wil men de vervanging van de VAR door de modelovereenkomst per se behandelen in het licht van de uitkomsten van het grote zzp-onderzoek." Dit interdepartementaal beleidsonderzoek heeft het kabinet vorig jaar laten verrichten naar zzp’ers.

 

Want de uitkomsten van dat onderzoek stelt toch een aantal uitgangspunten van die wet ter discussie. "En die willen ze graag goed overwegen voordat ze zeggen: ga daar maar mee door. Er zijn nog heel veel mensen die erin geloven en het ook graag willen: politieke patrijen, een deel van de zzp-bonden en een deel van VNO-NCW. Aan de andere kant treden in dat front wel steeds meer scheuren op. En met zulk uitstel komt er weer meer gelegenheid voor de tegenstanders om hun argumenten naar voren te brengen."

Kleinere zzp-bonden als NVJ Freelance, de FreeLancers Associatie en VZZP verschillen heftig van mening met PZO, FNV Zelfstandigen en ZZP Nederland, die het plan samen met Wiebes bedacht hebben. En ook binnen VNO-NCW en MKB-Nederland rommelt het, meent Spaninks. Het kabinet zal toch echt de uitkomsten van dat onderzoek onder ogen moeten zie, vindt hij: "Het onderzoek haalt de belangrijkste vooronderstelling onderuit die aan het wetsvoorstel ten grondslag ligt: de omvang en de ernst van de zogenaamde ‘schijnzelfstandigheid’ blijken namelijk veel kleiner te zijn dan vaak wordt beweerd."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen