ZZP21 nov '15 20:53

'Onbegrijpelijk dat de zzp-bonden de plannen van Wiebes steunen'

Auteur: BNR Webredactie

Deze week heeft staatssecretaris Wiebes zijn 'transitieplan' naar de Eerste Kamer gestuurd voor de invoering van zijn modelcontracten. De meeste zzp'ers weten nog maar amper wat dit voor hen gaan betekenen. En veel opdrachtgevers ook niet, trouwens, stelt zzp-deskundige Pierre Spaninks vast.

Foto: BNR
Foto: BNR

Maar het kabinet doet er alles aan om die modelcontracten komend jaar in te voeren. Die modelcontracten moeten in de plaats komen van de VAR, omdat dat volgens het kabinet de enige manier is om een eind te maken aan 'schijnzelfstandigheid'. " De Tweede Kamer was het daar al mee eens, maar de Eerste Kamer zei vorige maand: 'Wacht even. Dat probleem van die schijnzelfstandigheid, hoe groot is dat nou helemaal? En als het een groot probleem is, gaan die modelcontracten dat dan oplossen? Maak dat eerst maar eens duidelijk, en kom dàn met een voorstel hoe je dit nieuwe systeem wilt gaan invoeren'."

Wiebes heeft in allerijl een plan om modelcontracten in te voeren, het zogenaamde 'Transitieplan', naar de Eerste Kamer gestuurd. Spaninks: "Die was kritisch en heeft zelfs vorige week nog gezegd: 'Beste staatssecretaris, u heeft nog steeds niet duidelijk gemaakt wat u nou wilt met die zzp'ers en hoe dit plan daarin past. Kom nou eerst met een visie en dan pas met maatregelen.' Heel principieel, en heel terecht." 

 

Zzp-bonden
Wiebes kómt wel met maatregelen, maar onthoudt vervolgens de Eerste Kamer zijn visie, zegt Spaninks, zoals dat eerder dig jaar in de Tweede Kamer ging. "Waar ik ècht met de pet niet bij kan, is dat de zzp-bonden waar Wiebes mee praat deze week 'ja' hebben gezegd tegen het Transitieplan. Daardoor heeft de Eerste Kamer nu het idee dat 'het veld' achter de plannen van Wiebes staat en dat het dan maar zo moet gebeuren."

Alleen: de leden van die zzp-bonden weten nog van niks, laat staan de 90 procent zzp'ers die daar geen lid van zijn. "Aan de kant van de opdrachtgevers hetzelfde verhaal: VNO-NCW en MKB-Nederland zijn het ermee eens, en hun leden zitten met de handen in het haar. Steeds meer arbeidsrechtdeskundigen zeggen: 'Die modelcontacten zijn ondingen, die geven geen enkele zekerheid, niet voor opdrachtgevers en niet voor opdrachtnemers. Dit gaat tienduizenden mensen het werken onmogelijk maken.' En toch wordt zo'n slecht plan er gewoon doorheen wordt gejast."

Transitieplan
De commissie Financiën van de Eerste Kamer praat dinsdag over het Transitieplan en moet dan beslissen of ze staatssecretaris Wiebes alsnog zijn zin geeft. De kans dat dat gebeurt is vrij groot, en dan lijkt er geen weg meer terug. "Maar ik hoop dat ze hun poot stijf houden. Anders ben ik bang dat de mogelijkheden voor zzp'ers om de kost te verdienen, een stuk kleiner worden."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen