ZZP20 nov '15 07:42Aangepast op 20 nov '15 08:27

Vaste freelancers moeten vrezen voor hun baan

Auteur: BNR Webredactie

Bedrijven vrezen vaste freelancers te moeten dumpen. Dat zeggen meerdere organisaties tegen BNR. Oorzaak is een nieuwe wet tegen schijnconstructies. Volgende week praat de Eerste Kamer over het wetsvoorstel. "Omdat er veel onduidelijkheid is, zouden ze ervoor kunnen kiezen om juist minder zzp'ers in te zetten."

Volgens Noor Treffers, eigenaar van Puurzorg, zzp-bemiddelaar in de zorg, schept de nieuwe wetgeving vooral heel veel onduidelijkheid. "Het is niet duidelijk wat voor impact de wetgeving gaat geven; er zijn geen duidelijke kaders en dat zien opdrachtgevers en zzp'ers als een risico, omdat ze niet willen dat hun zakelijke relatie achteraf gezien wordt als een werkgever-werknemerrelatie."
 

 

Daarnaast kunnen de administratieve lasten die de nieuwe wetgeving opdrachtgevers ervan kunnen weerhouden gebruik te maken van deze zzp'ers, vreest Treffers. Enkele kaders zijn volgens Treffers wél duidelijk. "Als je langere tijd via één opdrachtgever werkt, kan er te veel een afhankelijkheid van elkaar zijn, die zou kunnen worden bestempeld als een werkgever-werknemerrelatie. En dat wordt niet vooraf, maar achteraf gehandhaafd."

Gerelateerde artikelen