ZZP2 mei '16 06:21Aangepast op 2 mei '16 10:23

Van VAR naar modelovereenkomst: Zelfstandigen in de Kunst

Auteur: BNR Webredactie

Byebye VAR-verklaring. Vanaf 1 mei moeten zzp'ers zelf overeenkomsten sluiten met hun opdrachtgevers. Veel zelfstandigen zijn er nog totaal niet mee bezig, blijkt uit onderzoek in opdracht van BNR. En dus helpen we zzp'ers en werkgevers vandaag op weg. Nu: zelfstandigen in de kunst.

Veel zzp'ers in de kunst zijn zo overduidelijk zelfstandig, dat er voor hen niets verandert. Net als in het VAR-tijdperk is er bij hen geen sprake van een gezagsrelatie, zegt Dick Molenaar, belastingadviseur van adviesbureau all Arts. "Dat geldt voor artiesten die optreden, beeldend kunstenaars die werk maken, gastdocenten die voor iets specifieks gevraagd worden."

Maar er is ook een categorie kunstenaars die tot voor kort als zzp'er werkten, maar dat eigenlijk niet zijn, zoals musici bij ensembles en bij orkesten. "Die factureren nu met een VAR, maar als die er straks niet meer is - en je kijkt naar de arbeidsrelatie - dan is er toch eigenlijk wel sprake van werkgeversgezag."

 

Voor kunstenaars geldt hetzelfde als voor zzp'ers in de media: de opdrachtgever moet de eerste stap zetten, zegt Molenaar. "Het is afwachten waar de opdrachtgever mee komt en in de tussentijd kunnen ze gewoon blijven factureren." De opdrachtgever is verantwoordelijk en aansprakelijk, dus die zal actie moeten ondernemen. Je kunt natuurlijk op de website van de Belastingdienst kijken of er een modelovereenkomst is die op jouw situatie van toepassing is, en je opdrachtgever daarop attenderen.

De belangrijkste valkuil voor de kunstenaar is dat je denkt dat je geen zpp'er bent als je voor meerdere opdrachtgevers in dienstverband werkt. "Iemand die tien min of meer gelijkwaardige opdrachtgevers heeft, geeft die tien jaaropgaven na afloop van het jaar op als winst uit onderneming. Want die zegt: "Ik had verschillende opdrachtgevers, ik had onzekerheid over mijn inkomen en ik heb geen vaste baan"." Je bent, zegt Molenaar, in dat geval nog steeds zzp'er en heb je recht op de belastingvoordelen die daarbij horen.

Heb jij vragen over wat het verdwijnen van de VAR voor jou betekent? Twitter je vragen @BNR, of stel ze via Facebook. Vanaf 17:30 beantwoordt de Belastingdienst jouw vragen in Spitsuur.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen