ZZP2 mei '16 19:10Aangepast op 3 mei '16 08:21

Van VAR naar modelovereenkomst: Zelfstandigen in de zorg

Auteur: BNR Webredactie

Byebye VAR-verklaring. Vanaf 1 mei moeten zzp'ers zelf overeenkomsten sluiten met hun opdrachtgevers. Veel zelfstandigen zijn er nog totaal niet mee bezig, blijkt uit onderzoek in opdracht van BNR. En dus helpen we zzp'ers en werkgevers vandaag op weg.

Om als zelfstandige te kunnen blijven werken, moet je als zzp'er - als je niet 100 procent zeker bent over je zelfstandigheid - een overeenkomst sluiten met je opdrachtgever. De Belastingdienst heeft op zijn website modelovereenkomsten geplaatst. Het eerste wat de zorg-zzp'er moet doen, is een keuze maken, zegt Antoine Joosten, belastingadviseur bij  advieskantoor AACC. "Er is een onderscheid voor de zzp'er in de zorg die zelf rechtstreeks werkt, of via bemiddeling van andere instanties."

Dat betekent dat je moet kijken naar de voorbeeldovereenkomst die past bij jouw positie, zegt Joosten. Werk je via een bemiddelingsbureau, dan is dus een andere modelovereenkomst van toepassing. Voor de zorg-zzp'er die helemaal zelfstandig werkt, heeft de Belastingdienst al een modelovereenkomst gemaakt. Voor de zzp'er die via een bemiddelingsbureau werkt, volgt die later.

Volgens Joosten moet je niet te snel aannemen dat je in dienstbetrekking bent. "Er zijn ontwikkelingen, ook in de jurisprudentie, dat een zzp'er toch sneller als ondernemer kan worden aangemerkt dan in eerste instantie door de Belastingdienst werd beweerd." Dat geldt vooral voor zorg-zzp'ers die via een bemiddelingsbereau werken. De Belastingdienst vond dat al snel een dienstbetrekking, maar volgens de rechter kun je ook via een bemiddelingsbureau zelfstandig werken.

Hoewel partijen een jaar de tijd hebben om te bepalen of er sprake is van zelfstandigheid, moet je volgens Joosten snel aan de bak. Maar pas op bij het sluiten van die overeenkomsten: er mag niet in staan dat als de Belastingdienst toch een dienstbetrekking constateert, de sociale lasten kunnen worden verhaald op de werknemer. Als de Belastingdienst achteraf tóch vindt dat  sprake is van een dienstbetrekking, dan willen opdrachtgevers ook de sociale lasten verhalen op de zorg-zzp'er, maar dat mag dus niet.

Heb jij vragen over wat het verdwijnen van de VAR voor jou betekent? Twitter je vragen @BNR, of stel ze via Facebook. Vanaf 17.30 beantwoordt de Belastingdienst jouw vragen in Spitsuur.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen