ZZP17 aug '16 17:13Aangepast op 17 aug '16 17:39

Huur niet de enige aftrekpost voor zzp'er

Auteur: Judith Laanen

Zelfstandigen mogen een hoop aftrekken van de belasting. Behalve je huur, dat de Hoge Raad gisteren classificeerde als aftrekpost voor zzp'ers, kun je ook nog meer halen uit je auto of een diner met je grote liefde.

Je doet misschien niet iedereen een plezier met een zakendiner. HH/Inge Yspeert Fotografie
Je doet misschien niet iedereen een plezier met een zakendiner. HH/Inge Yspeert Fotografie

Er zijn zoveel belastingvoordelen voor de zzp'er dat je er gemakkelijk een paar over het hoofd kunt zien. We zetten de leukste voor je op een rijtje.

Auto
Laten we beginnen met de auto. Die 19 cent per zakelijke kilometer kent iedereen wel. Maar let op: de btw op brandstof en onderhoud kun je terugvragen voor het deel dat je zakelijk rijdt. En dat kan al snel honderden euro's schelen, zegt Femke Hogema, schrijver van de bestseller Financiën voor Zzp'ers. 'Stel, 60 procent van je kilometers zijn zakelijk, dan kun je dat deel terugvragen.'

KIA
Klinkt alsof het ook op auto's slaat, maar is iets anders. KIA staat voor de Kleinschaligheids Investerings Aftrek, een maatregel die de zelfstandigen moet stimuleren om te investeren. 'Zodra je meer dan 2300 euro in één jaar investeert, krijg je 28 procent extra aftrek over de hele investering', zegt Hogema. Koop vooral al je dure spullen in hetzelfde jaar, adviseert Hogema, dan kun je maximaal gebruikmaken van de KIA.

Representatiekosten
Dit wordt breed omschreven door de fiscus, zegt Hogema, maar lunchen of dineren met een klant of zakelijke relatie vormt de hoofdmoot van de representatiekosten. Die zijn voor welgeteld 73,5 procent aftrekbaar, en de regeling is best ruim toepasbaar. Daar mag je ook best van genieten, ook met je (romantische) partner, zegt Hogema. 'Volgend jaar presenteer ik mijn jaarcijfers in De Librije.' Maar, overdrijf het niet en ga niet elke week met de partner op stap, dat vindt de fiscus te gortig.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen