ZZP10 sep '16 15:02

'Gebruik van payrollers neemt sterk toe'

Auteur: Koos Tervooren

Het aantal aanmeldingen bij payroll-bedrijven neemt sterk toe. Dat zegt Paul van Ronden, directeur bij payroller Tentoo.

Foto: ANP
Foto: ANP

Het aantal aanmeldingen is volgens de directeur 'met zo'n 40 procent toegenomen' sinds de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA) is ingegaan. Van Ronden denkt dat daardoor veel freelancers, maar ook opdrachtgevers, meer behoefte hebben aan zijn dienstverlening.

Jerry Helmers, voorzitter van ZZP Netwerk Nederland, maakt zich zorgen. Hij snapt niet waarom zzp'ers niet gewoon ondernemers kunnen blijven. 'Waarom is een lidmaatschap van de kvk niet genoeg om aan te tonen dat je ondernemer bent.' Niemand geeft daar volgens hem een helder antwoord op.

Ook Mike Korenvaar, financieel directeur bij Headfirst, weet het niet. Maar volgens hem kun je niet alle zzp'ers over één kam scheren. 'Ik vraag wel eens voor de grap of de echte zzp'er op kan staan.' Korenvaar ziet dat er ook veel mensen gedwongen worden om 'schijnzelfstandige' te zijn.

Ondanks dat de Wet DBA voor Tentoo gunstig uitpakt, vindt Paul van Ronden dat er veel aan schort. 'Ik ben voor een aanpassing van de wet.'

Modelcontracten
Eerder zei staatssecretaris Wiebes tegen BNR dat zzp'ers meer gebruik moeten maken van de bestaande, door de Belastingdienst opgestelde modelcontracten.

Door de nieuwe Wet DBA moeten zelfstandigen zelf overeenkomsten sluiten met opdrachtgevers voor de klussen die ze doen.


 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen