ZZP25 okt '16 13:55Aangepast op 25 okt '16 18:02

Omtzigt zoekt input via 'eigen' zzp-meldpunt

Auteur: Laurens Boven

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt heeft samen met ondermenersorganisatie ONL een meldpunt geopend waar zzp'ers die in de problemen zijn gekomen door de afschaffing van de VAR hun verhaal kunnen doen.

Foto: ANP
Foto: ANP

Omtzigt heeft geen vertrouwen meer in het meldpunt dat de Belastingdienst zelf oprichtte, omdat het daar niet mogelijk is om je anoniem te melden. Hij hoopt de meldingen te kunnen inzetten bij het volgende zzp-Kamerdebat in december. 'Ik heb liever enige tientallen goed onderbouwde berichten dan duizenden snelle berichten. Dus: precieze indicaties waarom modelcontracten wel of niet werken, of mensen meer of minder opdrachten gekregen hebben en hoe de wet voor hun specifieke beroepsgroep verbeterd kan worden.'

Problemen inventariseren

Wetenschappelijke pretenties heeft Omtzigt niet met het meldpunt; dat de meldingen bij elkaar een betrouwbare steekproef vormen is een illusie. 'Het is de bedoeling om te inventariseren waar de problemen liggen. En als je een meldpunt opzet, is het nooit een steekproef, want je krijgt alleen de mensen die problemen hebben: mensen die geen problemen hebben melden zich over het algemeen niet. Maar we zien zo veel problemen dat we ze wel structureel in kaart willen brengen.' Het online meldpunt staat is te vinden op de site van ONL.

Reactie Belastingdienst

De Belastingdienst laat in een reactie aan BNR weten dat het meldpunt niet van de Belastingdienst is, maar van het ministerie van Financiën. Meldingen die op dat meldpunt binnenkomen worden anoniem doorgestuurd naar de Belastingdienst.

Vanaf 1 mei moeten zzp'ers zelf overeenkomsten sluiten met hun opdrachtgevers.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen