Wiersma: 'Het is niet dat ik het in gang gezet heb, maar ik zie hoe hard er gewerkt wordt in het onderwijs'
Precies één jaar is Dennis Wiersma minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs in kabinet-Rutte IV. Hoe kijkt hij terug, en vooruit?

Precies één jaar is Dennis Wiersma minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs in kabinet-Rutte IV. Hoe kijkt hij terug, en vooruit?
Onderwijsminister Dennis Wiersma trekt volgend jaar 23,5 miljoen euro uit aan onderwijs voor kinderen die (hoog)begaafd zijn, een flinke stijging vergeleken met de 14 miljoen euro dit jaar.
Het lerarentekort loopt verder op. Basisscholen komen 9700 voltijdsbanen tekort, dat is 9,5 procent van het totaalaantal leraren dat nodig is. Vorig jaar ging het nog om een tekort van 9,1 procent.
Het kabinet trekt miljarden uit om hardnekkige problemen in het onderwijs op te lossen. De vraag is of met een zak geld de problemen opgelost kunnen worden.
Digitale leermiddelen zoals laptops, zouden net als de meeste leerboeken gratis aan leerlingen moeten worden verstrekt. Dat schrijven verschillende ouderorganisaties aan de Tweede Kamer.
Basisschoolleerlingen hebben hun achterstand van de coronacrisis zo goed als ingehaald waar het aankomt op begrijpend lezen, maar ze lopen nog achter met rekenen.
Forum voor Democratie (FVD) lanceerde deze zomer een plan voor eigen basisscholen. Een half jaar later heeft de partij nog nergens een aanvraag ingediend voor overheidsfinanciering, blijkt uit navraag van BNR bij DUO. Voor zo’n aanvraag zijn de handtekeningen van gemiddeld 75 ouders vereist.
Het aantal mbo-studenten nam in 2021 met 1,5 procent af ten opzichte van het jaar daarvoor, meldt de MBO Raad. De daling werd door de bevolkingsopbouw al langer verwacht. Ook krijgen mbo'ers door de krapte op de arbeidsmarkt geregeld al banen aangeboden zonder dat ze hun diploma al hebben behaald.
Minister Robbert Dijkgraaf van Onderwijs blijft bij zijn besluit om studenten die onder het leenstelsel vallen een compensatie van drieduizend euro te geven. Dit viel te lezen in het wetsvoorstel wat de minister vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.
Volgens econoom Edin Mujagic is de stijging van het aantal hoger opgeleiden 'leuk en aardig', maar gaat het er vooral om wat men ná die opleiding doet. De groei van arbeidsproductiviteit neemt namelijk al jaren af.
Het aantal hoogopgeleiden in Nederland neemt steeds meer toe. Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat bijna 36 procent van de Nederlanders tussen de 15 en 75 jaar vorig jaar hoogopgeleid was, en dat is drie keer zoveel als veertig jaar geleden. 'Dat is actief beleid geweest, maar er is mogelijk ook een imagoprobleem.'
De rente op studieleningen gaat vanaf volgend jaar omhoog, meldt het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Ongeveer 140.000 studenten moeten meer gaan betalen, zegt een woordvoerder van het ministerie.
Fors meer studenten hebben zich het afgelopen studiejaar ingeschreven voor een lerarenopleiding. Dat meldt de Keuzegids bij de nieuwe publicatie van de Keuzegids hbo. Met name lerarenopleidingen van maatschappijvakken zoals geschiedenis, aardrijkskunde en economie zijn populairder geworden.
Het Amsterdamse voortgezet onderwijs komt 340 fulltime leerkrachten tekort, meldt Het Parool. Eerder werden al onconventionele maatregelen − zoals digitaal onderwijs − overwogen om ervoor te zorgen dat de Amsterdamse jeugd les kan blijven krijgen van vakleerkrachten. Op meerdere scholen vallen lessen uit of worden vaklessen vervangen door zogenoemde studielessen.
40 procent van de Nederlandse middelbare scholen heeft nog geen CO2-meter geïnstalleerd, terwijl dat wel verplicht is. Dat schrijft het AD. Vanaf volgend jaar juli moet er één in elk klaslokaal hangen, dus er is volgens de krant werk aan de winkel.
De studieschuld die studenten en oud-studenten hebben bij de overheid blijft toenemen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ook in 2022 was de gemiddelde studieschuld weer meer dan het jaar daarvoor. Sinds de invoering van het leenstelsel in 2015 is de gemiddelde studieschuld met 3500 euro per (oud-)student toegenomen tot bijna 16.000 euro begin dit jaar.
De vertraging komt doordat uitgeverijen kampen met 'problemen op de arbeidsmarkt en in de logistieke keten'.
Hogescholen gaan maatregelen nemen om te voorkomen dat jongeren van buiten de Europese Unie zich inschrijven alleen maar om met een studentenvisum naar Nederland te komen en hier dan als het ware te verdwijnen.
Scholen kunnen de toestroom van nieuwe vluchtelingen niet aan. Daardoor dreigen er grote leerachterstanden te ontstaan bij tienduizenden buitenlandse leerlingen, die ze mogelijk niet meer kunnen inlopen. Daarvoor waarschuwt LOWAN, die scholen helpt bij het onderwijs aan vluchtelingen. In ons land geven zo'n honderd middelbare scholen speciale lessen aan nieuwkomers en ook die zien problemen.
Minister Dennis Wiersma van Onderwijs wil dat leerlingen later dan nu een keuze kunnen maken of ze vmbo, havo of vwo gaan volgen. In het najaar komt hij met voorstellen om een einde te maken aan de kansenongelijkheid die er nu heerst in het onderwijs.