Onderwijs19 sep '19 18:30

13% van basisschoolbesturen heeft onverantwoord lage reserve

Auteur: BNR Webredactie

Basisscholen hebben het afgelopen jaar veel meer geld uitgegeven, en minder gespaard. Waarin 2017 nog een reserve van 106 miljoen euro was op een begroting van 10 miljard. Dit jaar is er nog maar 6 miljoen euro opzij gezet van de 11 miljard.

Vorig jaar is een cao afgesloten waar ook veel geld van de eigen sector in ging zitten, zo'n 70 miljoen euro, zegt Rinda den Besten, voorzitter van de PO-raad. Dat verklaart voor een deel die cijfers zegt de voorzitter.

Kritiek

Er was veel kritiek op de scholen dat ze veel geld op de plank lieten liggen. 'Dat komt omdat de bekostiging in het onderwijs heel ingewikkeld is', zegt Den Besten. De PO-raad heeft scholen aangeraden om meer geld uit te geven omdat die heel voorzichtig gingen begroten waardoor er zoveel geld bleef liggen.

Risico's

Volgens berekeningen van de PO-raad is een deel van de schoolbesturen nog steeds relatief te rijk. Die gaan met het geld aan de slag. Maar 13 procent van de schoolbesturen heeft een onverantwoord lage reserve. Als je minder leerlingen krijgt en moet krimpen kan je je personeel niet doorbetalen en je kan geen nodig onderhoud uitvoeren. En nog andere risico's die je dan niet kan opvangen, zegt Den Besten. .

Extraatje

Het kabinet wil wel kijken naar een extraatje voor leraren volgend jaar. Dat zeggen ze tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen. 'Alle beetjes helpen, maar wij willen dat dat gat structureel wordt gedicht', zegt Rinda den Besten.

LUISTER OOK: Kinderen presteren slechter door lerarentekort - is dat zo?

LUISTER OOK: Scholen kunnen werkdruk aanpakken

Basisschool het Kristal, jongste slachtoffer was hier leerling. Jitze Ramaker, voorzitter college bestuur, staat de media te woord. (Niet vernoemd, enkel ter illustratie)
Basisschool het Kristal, jongste slachtoffer was hier leerling. Jitze Ramaker, voorzitter college bestuur, staat de media te woord. (Niet vernoemd, enkel ter illustratie) (ANP NIELS WENSTEDT)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen