Onderwijs4 nov '19 07:35

HBO wil alumni omscholen om personeelskrapte te bestrijden

Auteur: BNR Webredactie

Hogescholen willen een grotere rol gaan spelen in het oplossen van de enorme personeelstekorten. De Nederlandse hogescholen willen ex-studenten gaan aanschrijven om ze te attenderen op banen in sectoren met personeelstekorten. Volgens voorzitter Maurice Limmen van de Vereniging Hogescholen kunnen hbo-instellingen zo op grote schaal mensen omscholen en de problemen op de arbeidsmarkt tegengaan.

Overheid moet studie financieren

Limmen wil het contact met alumni intensiveren in het kader van een leven lang leren en omdat veel mensen in de toekomst hun baan zullen verliezen. 'We willen dat het logisch wordt dat mensen bij ons terugkeren', zegt Limmen. Limmen wijst voor de financiering naar drie partijen: de onderwijsinstellingen, de werkgevers en de overheid. 'Er zijn een heleboel mensen die het geld niet hebben liggen om zich om te scholen en er zou een publieke financiering moeten komen voor publiek onderwijs'.

'Contact alumni is normaal'

Tweede Kamerlid voor de VVD Dennis Wiersma vindt het een sympathiek plan en zegt het goed te vinden dat hogescholen contact houden met alumni. Sterker nog, wat het initiatief betreft - dat had al lang gebeurd moeten zijn. 'Het is heel logisch, maar het is geen nieuw idee', zegt Wiersma. Niet alleen geen nieuw idee, Wiersma vindt dat het gewoon bij het takenpakket van de hogeschool hoort. En als hbo-instellingen zeggen dat niet vanuit het huidige takenpakket te kunnen doen, dan wil Wiersma nog eens goed kijken naar het bekostigingsmodel van de hogescholen.

( ANP XTRA ROBIN VAN LONKHUIJSEN)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen