Onderwijs4 nov '19 06:50Aangepast op 4 nov '19 08:22

Alternatieve vakbond Leraren In Actie ziet ledenaantal flink groeien

Auteur: BNR Webredactie

Vakbond Leraren In Actie profiteert flink van de verwarring die de Algemene Onderwijsbond (AOb) heeft gezaaid rondom de onderwijsstaking. De bond zag zijn ledenaantal flink groeien en schreef binnen twee dagen zeshonderd nieuwe leden in. De vakbond is blij dat de onderwijsstaking woensdag toch doorgaat. De draai van de Algemene Onderwijsbond (AOb) komt voor vakbond Leraren In Actie niet als een verrassing.

Voorzitter Peter Althuizen noemt de aanleiding van de ledengroei triest. Volgens hem heeft zowel de minister als de AOb geen goed gevoel voor wat er speelt binnen het onderwijs. Als het aan Althuizen ligt komen er na woensdag nog meer en langere acties. Althuizen noemt het akkoord tussen de AOb en de minister een 'ons-kent-ons-onderonsje': 'De bonden hebben een enorme blunder gemaakt, het is te weinig, het is niet structureel voor de lange termijn. Het lerarentekort wordt er niet door opgelost'. Ten slotte vindt Althuizen dat minister Slob moet opstappen nu hij heeft laten zien een slecht werkgever te zijn.

Schadelijk voor vakbeweging

Vakbondshistoricus Sjaak van der Velden van het Instituut voor Sociale Geschiedenis noemt het een kwalijke zaak dat een voorzitter van een vakbeweging een handtekening zet zonder met de achterban te overleggen. ' Dat is niet goed voor het imago van de vakbeweging, wel is het netjes dat ze zich daarna terugtrekt als voorzitter', zegt Van der Velden.

( ANP BART MAAT)


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen