Onderwijs6 nov '19 07:15Aangepast op 6 nov '19 09:39

Onderwijsstaking: Scholen troffen 8000 keer noodmaatregel door lerarentekort

Auteur: BNR Webredactie

Scholen hebben sinds de zomer bijna 8000 keer een noodmaatregel moeten nemen om de lerarentekorten het hoofd te bieden. Dit blijkt uit cijfers op Lerarentekortisnu.nl. Als noodmaatregel geldt het naar huis sturen van klassen, het lesgeven door onbevoegden en de inzet van dure detacheringsbureaus.

Stakende leerkrachten demonstreren in Rotterdam
Stakende leerkrachten demonstreren in Rotterdam (Foto: Harmen van der Veen)

130.000 leerlingen geraakt

Volgens cijfers op de website lerarentekortisnu.nl stuurden scholen sinds het begin van dit schooljaar 400 keer een klas naar huis, werd 520 keer een detacheringsbureau ingeschakeld en stond 3200 keer een onbevoegde voor de klas. Concreet betekent dit dat bijna 7000 leerlingen naar huis werden gestuurd en ruim 52.000 leerlingen les kregen van een onbevoegde. Zo'n 130.000 leerlingen werden geraakt door de noodmaatregelen.

85 procent van de scholen vandaag dicht

Om dat in de toekomst te voorkomen, staken de onderwijzers vandaag, zegt voorzitter Petra van Haren van de Algemene Vereniging Schoolleiders AVS. Van Haren verwacht dat 85 procent van de scholen vandaag de deuren gesloten houdt. 'Structurele problemen eisen structurele oplossingen'.

Geen incidenteel onderwijs

Ook Amsterdams wethouder van Onderwijs Marjolein Moorman (PvdA) onderschrijft dat: 'Een incidenteel bedrag helpt niet, je geeft niet incidenteel onderwijs. Er zijn al schoolleidingen die overwegen de vierdaagse schoolweek in te voeren. Dit heeft effect op de kwaliteit van het onderwijs en op de toekomst van de kinderen'. Over de eenmalige toezegging door minister Slob zegt Moorman: 'Je geeft een kind met een gebroken been geen snoepje.'

Duizenden scholen zijn vandaag gesloten. Ook zijn er scholen die wel openblijven, maar die geen of minder lesgeven vanwege de staking. Op de actiewebsite stond de teller van het aantal scholen dat dicht gaat woensdagochtend vroeg op 4060.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen