Onderwijs19 feb '20 09:34Aangepast op 19 feb '20 13:16

Korting op lesgeld moet vo-docenten naar Pabo lokken

Auteur: BNR Webredactie

Een korting van 3.500 euro op het lesgeld moet leraren met een onderwijsbevoegdheid in het voortgezet onderwijs verleiden om zich te laten omscholen tot basisschoolleraar. Docenten betalen dan 3.500 euro minder om een opleiding tot de Pabo te volgen.

Collegegeld

Normaal betalen studenten met een onderwijsbevoegdheid 7.000 euro collegegeld, maar het Rijk komt je dan voor de helft tegemoet. Met deze plannen wil het ministerie van Onderwijs de druk op het basisonderwijs verminderen. Studenten zonder bevoegdheid betalen nu 2.000 euro collegegeld.

Lonen gelijk

Minister Ingrid van Engelshoven denkt dat de middelbareschooldocenten er wel voor openstaan om naar het basisonderwijs te gaan. 'Wat we zien al dat er een grote toestroom is naar de PABO en ik denk dat alle beetjes helpen om de druk op het basisonderwijs te verlichten. De Kamer vroeg daar ook om.' Deze docenten zullen in het basisonderwijs veel minder verdienen. De lonen tussen middelbaar- en basisonderwijs gelijk trekken is een stap waar de minister nog niet neemt.

Luister ook | Leraar worden

Ingrid van Engelshoven, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,
Ingrid van Engelshoven, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, (ANP Sem van der Wal)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen