Onderwijs9 jun '20 09:35Aangepast op 9 jun '20 11:27

Onderwijsraad pleit voor investeringen onderwijs

Auteur: BNR Webredactie

Zonder extra geld zal de ongelijkheid in het onderwijs enorm toenemen, waarschuwt de Onderwijsraad. Daarom luidt het advies aan het kabinet: trek extra geld uit om het onderwijs te compenseren voor de coronacrisis. 'De verschillen tussen scholen waren al groot voor de crisis, en zijn nu nog groter', zegt voorzitter Edith Hooge van de Onderwijsraad.

Lees ook | Liveblog Coronacrisis

Verschillen worden groter

De verschillen zijn vergroot door de crisis: sommige scholen hadden volgens Hooge hun onderwijsstructuur al minder op orde, en waren digitaal 'minder ver' waardoor de overstap naar het onderwijs op afstand veel moeilijker was. Een tweede verschil volgens de voorzitter is dat de ene school de andere niet is: het mbo verschilt wezenlijk van de basisschool, de discontinuïteit en continuïteit in onderwijs is dan ook anders.

Luister ook | Voorbij de anderhalve meter. Kiezen tussen twee kwaden: studie of tussenjaar

Vijf aandachtspunten

Om verdere tweedeling en schade te voorkomen komt de onderwijsraad met vijf agendapunten voor de minister: 'Maak een gericht beleid op het leraren- en schoolleiderstekort; investeer meer in gelijke kansen; investeer in leesvaardigheid, in arbeidsmarkttoeleiding en een leven lang leren en waarborg dat eindtoetsen en examens door kunnen gaan'.

Image
( ANP XTRA)

Luister ook | Meeste leerlingen ongeschonden uit thuisonderwijs


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen