Onderwijs7 sep '20 06:33

'Ministerie moet zich meer inzetten voor fysiek hoger onderwijs'

Auteur: BNR Webredactie

De LSVb vindt dat onderwijsinstellingen meer fysieke lessen moeten geven. Volgens de studentenvakbond zet het ministerie van Onderwijs zich hiervoor te weinig in. Hogescholen en universiteiten gingen een week geleden van start.

Te weinig docenten

Universiteiten en hogescholen zullen maximaal 30 procent van hun onderwijs fysiek aanbieden komend jaar, berichtte BNR een maand geleden. Maar die 30 procent wordt lang niet overal gehaald. Soms zijn er genoeg locaties maar is het gebrek aan docenten het grootste probleem: in dezelfde ruimte kun je minder mensen herbergen, met als gevolg dat er te weinig docenten zijn om alle klassen les te kunnen geven.

Luister terug | Studentenbonden vrezen hoge studie-uitval door corona

Gebrek aan fysieke les is een direct gevolg van een gebrek aan locaties. Grote groepen moeten worden opgesplitst in kleinere groepen en daarvoor ontbreekt de ruimte. Het ministerie van Onderwijs zou helpen met het zoeken van locaties, maar heeft daar niets meer over laten horen. Een concrete invulling is er dan ook niet aan gegeven en dat is voor de LSVb reden om met een nieuwe oproep te komen.

Lees ook | Ask me Anything | Generatie Y

Thuissituatie

Freya Chiappino, vice-voorzitter bij de LSVb, spreekt uit ervaring. Online onderwijs kan zwaar zijn, weet ze. 'Je hebt een heel ander soort energie en motivatie en verder ben je zeer afhankelijk van iemands thuissituatie. We pleiten altijd voor verruiming van het onderwijsbudget; vooral naar de verkiezingen toe hopen we wel dat er iets aan gaat gebeuren, nu het aantal studenten al jarenlang toeneemt.'

Hoorcollegezaal in het Linnaeusborggebouw op het Zernike comple x
Hoorcollegezaal in het Linnaeusborggebouw op het Zernike comple x ( ANP Xtra / Robin van Lonkhuijsen )

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen