Onderwijs8 okt '20 16:57

GroenLinks: 10 mille voor elke 18-jarige

Auteur: BNR Webredactie

Tienduizend euro voor iedere achttienjarige. Dat stelt GroenLinks voor, als alternatief voor de basisbeurs. Het in 2015 ingevoerde studieleenstelsel, waar GroenLinks aan meewerkte, bleek namelijk geen succes. Het plan is om deze tienduizend euro met terugwerkende kracht uit te betalen, om alle studieschulden af te betalen. Maar jongeren kunnen het ook gebruiken om bijvoorbeeld een eigen bedrijf te beginnen.

( ANP Evert Elzinga)

Beluister ook | GroenLinks wil 10.000 euro voor alle 18-jarigen

Volgens GroenLinks Kamerlid Lisa Westerveld moet het nieuwe plan gefinancierd worden door het meer vermogende deel van Nederland. GroenLinks wil niet alleen de studenten helpen, maar ook jongeren die niet gaan studeren. Daarmee wil de partij de kansenongelijkheid tegen gaan.

Beluister ook | PvdA zet basisbeurs definitief op de agenda

'Als we alleen investeren in jongeren die gaan studeren, investeer je in een groep die het later goed gaat krijgen en meer gaat verdienen dan jongeren die niet gestudeerd hebben. We moeten ook iets doen voor jongeren die de kans niet krijgen om te studeren.' En waarom het nieuwe plan niet inkomensafhankelijk te maken? 'We halen het aan de kostenkant wel weg bij de gezinnen die vermogend zijn.'

Beluister ook | Coronavirus bezorgt afgestudeerden valse start op arbeidsmarkt


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen