Onderwijs30 okt '20 17:02

VSNU: Financiering universiteiten blijft achter bij groei studenten

Auteur: BNR Webredactie

De Nederlandse universiteiten hebben dit collegejaar een recordaantal studenten, blijkt uit cijfers van de Vereniging van Universiteiten. Dit jaar staan er 328.000 studenten ingeschreven, 8 procent meer dan vorig jaar. De werkdruk neemt daardoor alleen maar verder toe, waarschuwt de VSNU.

'Veel meer eindexamenleerlingen dan in een normaal jaar hebben hun examen gehaald. Daarnaast hebben veel aanstaande studenten geen gap year genomen en ten derde zijn we vrij coulant geweest met bindende studie-adviezen en toelatingseisen in de master.' De financiering dreigt inmiddels steeds verder achterop te raken bij het aantal universitaire studenten, dat sinds 2000 groeide van zo'n 160.000 tot ruim 320.000.

Luister terug | Kamer streeft naar meer 'evidence based' wetgeving

Dat betekent dat je eigenlijk steeds minder financiering per student hebt en dat het steeds lastiger wordt om studenten goed te begeleiden en hoge kwaliteit van onderwijs te handhaven. Ook zie je dat de werkdruk steeds verder oploopt. Dat is wel iets waar we met het kabinet in gesprek moeten. Zo'n 25 procent van de colleges wordt fysiek gedaan, zodat studenten toch nog naar de universiteit komen. Maar dat eist enorm veel van iedereen, dus voor de werkdruk is dit weer een verhogende factor.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen